Pita od breskvi

  • on March 27, 2021
  • Likes!
Pita od breskvi
Vrijeme pripreme
30 mins
Vrijeme kuhanja
45 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 15 mins
 

Napravite ovu laganu pitu od breskvi za desert! Slatke, sočne breskve pečene s preljevom i primjesom muškatnog oraščića i cimeta. Najbolje je!

Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: breskve recepti, desert od breskve recepti, kolac od breskve recepti, kolaci recepti, pita od breskve recepti, pita od breskvi recepti, slatko od breskve recepti
Porcije: 12
Kalorije: 264 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 1 kg i 800 gr svježih breskvi ili 9 šolja zamrznutih isjeckanih breskvi (oko 12 srednjih breskvi), oguljenih i bez košpica,
  • 150 gr šećera (3/4 šolje)
  • 2 i ½ kašike soka od limuna
  • 2 kašika kukuruznog škroba
  • 2 prstohvata cimeta
  • 2 prstohvata muškatnog oraščića
Preljev
  • ½ šolje otopljenog neslanog putera
  • 1 šolja višenamjenskog brašna
  • ½ šolje šećera
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat košer soli
  • 1 šolja mlijeka
Instrukcije
  1. Stavite breskve, šećer, sok od limuna i kukuruzni škrob u veću šerpu i kuhajte na srednje jakoj vatri uz miješanje dok ne počnu mjehurići/balončići.

  2. Zagrijte pećnicu na 190 stepeni i stavite rastopljeni puter u posudu od 33 x 23 x 5 cm ili približnu.

  3. Stavite brašno, šećer, prašak za pecivo i so u srednje zdjelu i umutite da se sjedini.

  4. Dodajte mlijeko, miješajući dok ne postane glatko i prelijte smjesu preko rastopljenog putera.

  5. Kuhane breskve prelijte preko preljeva i pospite cimetom i muškatnim oraščićem.

  6. Pecite 45 do 50 minuta, ili dok preljev ne napuhne i ne porumeni.

  7. Servirajte toplo ili hladno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..