Pita od breskvi
Vrijeme pripreme
30 mins
Vrijeme kuhanja
45 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 15 mins
Napravite ovu laganu pitu od breskvi za desert! Slatke, sočne breskve pečene s preljevom i primjesom muškatnog oraščića i cimeta. Najbolje je!
Kategorije jela:
Desert
Tip kuhinje:
Američka
Tagovi:
breskve recepti, desert od breskve recepti, kolac od breskve recepti, kolaci recepti, pita od breskve recepti, pita od breskvi recepti, slatko od breskve recepti
Porcije: 12
Kalorije: 264 kcal
Sastojci
- 1 kg i 800 gr svježih breskvi ili 9 šolja zamrznutih isjeckanih breskvi (oko 12 srednjih breskvi), oguljenih i bez košpica,
- 150 gr šećera (3/4 šolje)
- 2 i ½ kašike soka od limuna
- 2 kašika kukuruznog škroba
- 2 prstohvata cimeta
- 2 prstohvata muškatnog oraščića
Preljev
- ½ šolje otopljenog neslanog putera
- 1 šolja višenamjenskog brašna
- ½ šolje šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat košer soli
- 1 šolja mlijeka
Instrukcije
-
Stavite breskve, šećer, sok od limuna i kukuruzni škrob u veću šerpu i kuhajte na srednje jakoj vatri uz miješanje dok ne počnu mjehurići/balončići.
-
Zagrijte pećnicu na 190 stepeni i stavite rastopljeni puter u posudu od 33 x 23 x 5 cm ili približnu.
-
Stavite brašno, šećer, prašak za pecivo i so u srednje zdjelu i umutite da se sjedini.
-
Dodajte mlijeko, miješajući dok ne postane glatko i prelijte smjesu preko rastopljenog putera.
-
Kuhane breskve prelijte preko preljeva i pospite cimetom i muškatnim oraščićem.
-
Pecite 45 do 50 minuta, ili dok preljev ne napuhne i ne porumeni.
-
Servirajte toplo ili hladno.