Brzi i svježi recept za doručak od peciva i krem sira preliven vašim izborom voća
- 170 gr krem sira omekšanog na sobnoj temperaturi
- 2 kašike šećera
- 2 kašičice soka od limuna
- 1 kašičica naerendane korice od limuna
- 1 kašičica ekstrakta od vanilije
- 490-500 gr zamrznutog lisnatog tijesta – 1 pakovanje
- 1 i ½ šolja voća
- 1 veće jaje
- šećer u prahu – opcionalno
-
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni i obložite dva pleha papirom za pečenje.
-
U posudu stavite krem sir sa šećerom, limunovim sokom, koricom limuna i ekstraktom vanilije, izmiksajte mikserom dok ne dobijete kremastu smjesu.
-
Rasklopite listove lisnatog tijesta na blago pobrašnjenu radnu površinu. Lagano zarolajte tijesto oklagijom. Pomoću okruglog rezača ili čaše izrežite četiri kruga na svakom listu lisnatog tijesta.
-
Na svaki pleh premjestite četiri kruga za tijesto, razdvajajući ih oko 2 centimetra. Lagano zarežite kružni obrub, malo udaljen od krajeva, a zatim izbodite viljuškom središta svakog tijesta. Rasporedite dio smjese krem sira unutar obruba svakog peciva, a zatim stavite voće na krem sir.
-
U maloj posudi umutite jaje s 1 kašikom vode. Premažite rubove peciva jajima, a zatim ih pospite šećerom u prahu – opcionalno. Pecite 15 do 18 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno i napuhano.
-
Izvadite peciva iz pećnice i ostavite ih tako 5 minuta da se hlade prije nego što ih premjestite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohlade.
Bilo koja vrsta voća poslužit će za ova peciva za doručak. Odlučite se za svoje omiljene okuse ili bilo šta što je u sezoni, poput jagoda, malina, breskvi, šljiva, jabuka ili krušaka.