Teriyaki pileći ražnjići

  • on March 24, 2021
  • Likes!
Teriyaki pileći ražnjići
Vrijeme pripreme
1 hr
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 30 mins
 

Najukusnija marinirana teriyaki piletina, grilovana do savršenstva i završena s ukusnim teriyaki umakom.

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Azijska
Tagovi: azijska jela recepti, azijska kuhinja recepti, karabataci recepti, pileci raznjici recepti, piletina recepti, raznjici recepti, rucak recepti, teriyaki piletina recepti, teriyaki sos recepti, teriyaki umak recepti, vecera recepti
Porcije: 4
Autor: admin
Sastojci
  • 907 gr pilećih karabataka ili fileta izrezanih na kockice
Teriyaki umak
  • 2 kašike kukuruznog škroba
  • 1 šolja vode
  • 65 gr smeđeg šećera (1/3 šolje)
  • 75 ml soja sosa (1/3 šolje)
  • 2 čehne bijelog luka sitno isjeckane
  • 1 kašika rižinog sirćeta
  • pola kašike svježeg đumbira sitno isjeckanog
  • 1 kašika meda
  • pola kašičice susamovog ulja
  • 8 velikih čačkalica za ražnjiće
Instrukcije
Teriyaki umak
  1. Pomiješajte kukuruzni škrob i vodu u maloj posudi. U manjoj šerpici dodajte preostale sastojke zajedno sa smjesom kukuruznog škroba/vode. Pustite da se umak krčka, često miješajte. Kuhajte dok se umak lagano ne zgusne. Umak će biti tamno smeđe boje. Nakon što se umak zgusne, maknite ga s vatre i pustite da se potpuno ohladi. (stavite u frižider da ubrzate postupak).

  2. Nakon što se umak potpuno ohladio, stavite piletinu u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem. Piletinu prelijte polovicom umaka i lagano protresite da obloži piletinu. Pustite da se piletina marinira u frižideru najmanje 30 minuta. Preostali umak stavite sa strane za kasnije.

  3. Kad se piletina marinirala, stavite je na ražnjiće i zagrijte roštilj/gril/tavu na umjerenu vatru.

  4. Kad se roštilj/gril/tava ugrijali, stavite ražnjiće na lagano nauljeni roštilj. Okrenite ražnjiće svaka 3-4 minute dok piletina ne bude pečena i iznutra skuhana, oko 20-30 minuta. Tokom posljednjih nekoliko okreta podlijte preostalim teriyaki umakom.

  5. Izvadite ražnjiće s roštilja i poslužite preko riže s nasjeckanim zelenim lukom i susamom (nije obavezno).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..