Najukusnija marinirana teriyaki piletina, grilovana do savršenstva i završena s ukusnim teriyaki umakom.
- 907 gr pilećih karabataka ili fileta izrezanih na kockice
- 2 kašike kukuruznog škroba
- 1 šolja vode
- 65 gr smeđeg šećera (1/3 šolje)
- 75 ml soja sosa (1/3 šolje)
- 2 čehne bijelog luka sitno isjeckane
- 1 kašika rižinog sirćeta
- pola kašike svježeg đumbira sitno isjeckanog
- 1 kašika meda
- pola kašičice susamovog ulja
- 8 velikih čačkalica za ražnjiće
-
Pomiješajte kukuruzni škrob i vodu u maloj posudi. U manjoj šerpici dodajte preostale sastojke zajedno sa smjesom kukuruznog škroba/vode. Pustite da se umak krčka, često miješajte. Kuhajte dok se umak lagano ne zgusne. Umak će biti tamno smeđe boje. Nakon što se umak zgusne, maknite ga s vatre i pustite da se potpuno ohladi. (stavite u frižider da ubrzate postupak).
-
Nakon što se umak potpuno ohladio, stavite piletinu u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem. Piletinu prelijte polovicom umaka i lagano protresite da obloži piletinu. Pustite da se piletina marinira u frižideru najmanje 30 minuta. Preostali umak stavite sa strane za kasnije.
-
Kad se piletina marinirala, stavite je na ražnjiće i zagrijte roštilj/gril/tavu na umjerenu vatru.
-
Kad se roštilj/gril/tava ugrijali, stavite ražnjiće na lagano nauljeni roštilj. Okrenite ražnjiće svaka 3-4 minute dok piletina ne bude pečena i iznutra skuhana, oko 20-30 minuta. Tokom posljednjih nekoliko okreta podlijte preostalim teriyaki umakom.
-
Izvadite ražnjiće s roštilja i poslužite preko riže s nasjeckanim zelenim lukom i susamom (nije obavezno).