Ovi zdraviji mafini od žitarica i kruške jednostavan su doručak ili međuobrok. Prepun sočnih krušaka, toplih začina i cjelovitih žitarica, ovaj recept za mafine savršen je za pripremu obroka!
- 1 šolja žitarica
- 1 šolja mlijeka
- 1 šolja integralnog brašna
- pola kašičice soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- pola kašičice sode
- 1 kašičica mljevenog kardamoma
- pola šolje smeđeg šećera
- 1 umućeno jaje
- 60 ml maslinovog ulja – 1/4 šolje
- 1 kašičica ekstrakta od vanilije
- 1 i po šolja svježih kruški isjeckanih
- 2 kašike smeđeg šećera
- 2 kašike otopljenog maslaca
-
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Kalup za mafine lagano poprskajte ili namažite uljem. Ostavite sa strane.
-
U velikoj zdjeli pomiješajte žitarice i mlijeko. Ostavite da se sjedine 15 minuta.
-
U drugoj posudi umutite brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so i kardamom
-
U natopljenu mješavinu sa žitaricama dodajte ulje, jaje, smeđi šećer i vaniliju. Dodajte suhe sastojke. Miješajte samo dok se ne sjedini. Ne miješajte previše. Polako dodajte komadiće kruške u smjesu.
-
Kašikom ravnomjerno stavljajte smjesu u pripremljenu posudu za mafine.
-
(Ako koristite hrskavi preljev: Miješajte maslac i šećer dok se smeđi šećer ne otopi. Smjesu za muffine ravnomjerno prelijte ovom smjesom.)
-
Pecite 10-12 minuta. Izvadite iz pećnice. Neka se mafini ohlade u posudi 5 minuta. Uživajte u ovim mafinima ili zamrznite za kasnije.
Ove mafine najbolje je poslužiti tople. Takođe se nevjerojatno dobro smrzavaju i podgrijavaju. Da biste uživali nakon smrzavanja, odmrznite na sobnoj temperaturi ili zagrijte smrznute mafine u pećnici na 190 stepeni 15-20 minuta.
Ne preporučujemo upotrebu papirnatih čaša za muffine u ovom receptu. Pečenje izravno na kalupu za mafine dalo je najbolje rezultate – zadržavanje vlage i stvaranje lijepe kore s vanjske strane.