Mafini od kruške i žitarica

  • on March 24, 2021
  • Likes!
Mafini od kruške i žitarica
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
12 mins
Ukupno vrijeme
27 mins
 

Ovi zdraviji mafini od žitarica i kruške jednostavan su doručak ili međuobrok. Prepun sočnih krušaka, toplih začina i cjelovitih žitarica, ovaj recept za mafine savršen je za pripremu obroka!

Kategorije jela: Doručak, Užina
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: dorucak recepti, maffini recepti, mafini recepti, zdravi dorucak recepti, zdravi recepti, zitarice recepti
Porcije: 12 mafina
Kalorije: 160 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 1 šolja žitarica
  • 1 šolja mlijeka
  • 1 šolja integralnog brašna
  • pola kašičice soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • pola kašičice sode
  • 1 kašičica mljevenog kardamoma
  • pola šolje smeđeg šećera
  • 1 umućeno jaje
  • 60 ml maslinovog ulja – 1/4 šolje
  • 1 kašičica ekstrakta od vanilije
  • 1 i po šolja svježih kruški isjeckanih
Opcionalni hrskavi preljev
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 2 kašike otopljenog maslaca
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Kalup za mafine lagano poprskajte ili namažite uljem. Ostavite sa strane.

  2. U velikoj zdjeli pomiješajte žitarice i mlijeko. Ostavite da se sjedine 15 minuta.

  3. U drugoj posudi umutite brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so i kardamom

  4. U natopljenu mješavinu sa žitaricama dodajte ulje, jaje, smeđi šećer i vaniliju. Dodajte suhe sastojke. Miješajte samo dok se ne sjedini. Ne miješajte previše. Polako dodajte komadiće kruške u smjesu.

  5. Kašikom ravnomjerno stavljajte smjesu u pripremljenu posudu za mafine.

  6. (Ako koristite hrskavi preljev: Miješajte maslac i šećer dok se smeđi šećer ne otopi. Smjesu za muffine ravnomjerno prelijte ovom smjesom.)

  7. Pecite 10-12 minuta. Izvadite iz pećnice. Neka se mafini ohlade u posudi 5 minuta. Uživajte u ovim mafinima ili zamrznite za kasnije.

Bilješke o receptu

Ove mafine najbolje je poslužiti tople. Takođe se nevjerojatno dobro smrzavaju i podgrijavaju. Da biste uživali nakon smrzavanja, odmrznite na sobnoj temperaturi ili zagrijte smrznute mafine u pećnici na 190 stepeni 15-20 minuta.

Ne preporučujemo upotrebu papirnatih čaša za muffine u ovom receptu. Pečenje izravno na kalupu za mafine dalo je najbolje rezultate – zadržavanje vlage i stvaranje lijepe kore s vanjske strane. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..