Sav predivan okus Tiramisua zamotan u malu kuglu čokolade …
- 170 gr piškota
- 1 kašika instant espressa u prahu (može i instant kafa)
- 1 kašika šećera
- 230-240 gr maskarpone sira
- 2 i po šolje čokolade
- čačkalice
-
U procesor hrane stavite piškote i sameljite ih dok ne postanu fine mrvice (konzistencija bi trebala biti slična prezli). Možda ćete to morati učiniti u 2 serije, ovisno o veličini vašeg procesora hrane. Kad završite, izvadite samljevene piškote i ostavite sa strane.
-
Pomoću ručnog miksera miksajte maskarpone sir 2-3 minute na srednje jakoj jačini. Isključite mikser. Lopaticom dodajte 1,5 šolju piškota, kafe i šećera dok se dobro ne sjedine. Kada dodirnete smjesu, ne bi se trebala lijepiti za prste. Ako je smjesa previše vlažna, dodajte još malo mljevenih piškota i ponovno promiješajte.
-
Smjesu razvaljajte u kuglice i stavite na lim za pečenje/pleh obložen papirom za pečenje ili tanjir. Trebali biste imati otprilike 16 kuglica. Na vrh svake kuglice zabodite po 1 čačkalicu i stavite u frižider na najmanje 30 minuta.
-
Prije vađenja kuglica iz frižidera, pripremite za topljenje čokolade. Stavite u šerpicu vodu, na šerpicu stavite neki metalni tanjir, kad voda počne da kuha, stavite čokoladu u tanjir i miješajte. Čokolada će se brzo otopiti.
-
Stavite rastopljenu čokoladu sa strane. Pažljivo, zdjela će biti vruća! Izvadite kuglice iz frižidera. Čačkalicom umočite kuglice u otopljenu čokoladu dok se potpuno ne pokriju. Otresite višak čokolade i vratite gotove tartufe na lim za pečenje obložen papirom. Predlažem odmah i pažljivo uklanjanje čačkalice uvrtanjem i izvlačenjem. Čačkalicom nježno prekrijte prazno mjesto čokoladom.
-
Ostatkom piškota pospite svježe umočene tartufe. Za dodatni okus kafe, neke od njih možete posipati i mljevenim espressom. Budite kreativni ovdje!
-
Stavite u frižider na dodatnih 30 minuta dok se čokolada ne stvrdne. Tada su spremni za posluživanje. Uživajte!