Džem od klementina ima jedinstven, briljantno svjež okus koji se dobro poklapa sa svim vrstama tosta, kroasana, kiflica i biksvita.
- 1 kg i 360 gr klementina
- 1 šolja šećera
- sok od 2 limuna
-
Ogulite klementine i svaku prerežite po sredini da provjerite ima li sjemenki.
-
Stavite voće, u serijama, ako je potrebno, u posudu procesora za hranu/blendera i obrađujte dok ne postane glatko.
-
Dobijeni pire od klementina ulijte u lonac/veliku šerpu i dodajte šećer i limunov sok. Smjesu prokuhajte, a zatim malo smanjite vatru i kuhajte oko 30-40 minuta, prilično često miješajući. Ne prekrivajte lonac!
-
Tekućina će se isprva pjeniti, ali će se na kraju upiti. Smjesa će se početi zgušnjavati i postajati malo dublja i sjajnija kada bude spremna. Možete isprobati da li je gotovo tako što ćete zamrznuti mali tanjir i staviti malo džema na njega i pustite da se ohladi na njemu. Ako se džem stegne, gotovo je. Ako ne, kuhajte još malo.
-
Kad je gotovo, prelijte ga u čiste teglice i pustite da se ohladi u kuhinji. Kad dosegne sobnu temperaturu, poklopite i stavite u frižider. Držat će najmanje 10 dana u frižideru.