Džem od klementina

  • on March 22, 2021
  • Likes!
Džem od klementina
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
40 mins
Ukupno vrijeme
55 mins
 

Džem od klementina ima jedinstven, briljantno svjež okus koji se dobro poklapa sa svim vrstama tosta, kroasana, kiflica i biksvita.

Kategorije jela: Voće
Tagovi: dzem od klementina recepti, dzem recepti, klementine recepti
Porcije: 3 teglice
Autor: admin
Sastojci
  • 1 kg i 360 gr klementina
  • 1 šolja šećera
  • sok od 2 limuna
Instrukcije
  1. Ogulite klementine i svaku prerežite po sredini da provjerite ima li sjemenki.

  2. Stavite voće, u serijama, ako je potrebno, u posudu procesora za hranu/blendera i obrađujte dok ne postane glatko.

  3. Dobijeni pire od klementina ulijte u lonac/veliku šerpu i dodajte šećer i limunov sok. Smjesu prokuhajte, a zatim malo smanjite vatru i kuhajte oko 30-40 minuta, prilično često miješajući. Ne prekrivajte lonac!

  4. Tekućina će se isprva pjeniti, ali će se na kraju upiti. Smjesa će se početi zgušnjavati i postajati malo dublja i sjajnija kada bude spremna. Možete isprobati da li je gotovo tako što ćete zamrznuti mali tanjir i staviti malo džema na njega i pustite da se ohladi na njemu. Ako se džem stegne, gotovo je. Ako ne, kuhajte još malo.

  5. Kad je gotovo, prelijte ga u čiste teglice i pustite da se ohladi u kuhinji. Kad dosegne sobnu temperaturu, poklopite i stavite u frižider. Držat će najmanje 10 dana u frižideru.

Kategorije:
Voće

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..