Nacionalno jelo s Barbadosa posluženo s hladnom čašom domaćeg piva od đumbira.
- 2 šolje vode
- 10 malih bamija fino isjeckanih
- 1/4 crvene paprike isjeckane
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice ljutog sosa (tobasko)
- 4 kašike neslanog putera
- 226 gr palente (kukuruznog brašna)
- 500 gr bakalara izrezanog na 8 komadića
- 3 kašike Bajan začina (uputstvo dole)
- sok od limete (1-2 limete)
- pola kašičice soli
- 1 kašika neslanog putera
- 2 velika luka isejckana
- 3 čehne bijelog luka isjeckane
- 1 štap celera
- 1 lovorov list
- 2 kašike kečapa
- pola kašičice karija
- pola kašičice senfa
- 1 kašičica šećera
- 1 šolja vode ili ribljeg temeljca
- 1/4 zelene paprike isjeckane
- 1/4 žute paprike isjeckane
- 1/4 crvene paprike isjeckane
- 2 velika paradajza izrezana
- 2 kašike mixa bilja (npr. peršun, timijan, kopar, vlasac…)
- 1/4 kašičice ljutog sosa
- 1 luk grubo isjeckan
- 4 mlada luka grubo isjeckani
- 2 čehne bijelog luka oguljene
- 1 crveni čili – uklonite sjeme i stabljiku (2 ako više volite)
- 1 kašika listova timijana
- 1 kašika isjeckanog peršuna
- 1 kašika mažurana
- 100 ml bijelog vinskog sirćeta
- sok od limete (1 limeta)
- 1 kašičica karija
- 1 kašičica bibera
- soli
-
Stavite vodu, bamiju, crvenu papriku, so i ljuti sos u veliku šerpu. Dok miješate pustite da provri i krčkajte dok voda ne postane poput gela (poput bistre sluzi).
-
Premjestite polovicu smjese bamije u posudu.
-
Dodajte polovicu (2 kašike) putera u smjesu sa bamijom u šerpu i smanjite vatru na najnižu. Dok miješate smjesu, posipajte po malo kukuruzno brašno i kuhajte dok ne postane gusto.
-
Dodajte preostalu smjesu bamije i preostali puter i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Pokrijte kako bi ostalo toplo.
-
Jednostavno sve za Bajon stavite u procesor za hranu/blender i pretvorite u pastu. Prvo napravite pastu s lukom, češnjakom, čilijem – zatim dodajte začinsko bilje, sirće i sok od limete. Izblendajte. Zatim dodajte ostatak sastojaka i izblendajte ponovo. Treba ga pokriti i hladiti najmanje sedmicu dana kako bi se okusi zaista razvili.
-
Utrljajte Bajan preko ribe i ostavite da odstoji 10 minuta.
-
Zagrijte puter u velikoj velikoj tavi (s poklopcem), na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, bijeli luk, celer i lovorov list i pržite miješajući oko 3 do 5 minuta dok ne omekša. Dodajte kečap, kari u prahu, senf i šećer i promiješajte.
-
Dodajte ribu u tavu i prekrijte nasjeckanom paprikom, paradajzom, jednom kašikom začinskog bilja i ljutim sosom. Stavite poklopac na tavu i krčkajte oko 10 minuta dok riba ne bude kuhana.
-
Podijelite Cou-Cou (palenta) na tanjire, stavite u sredinu, čineći lagano udubljenje u sredini. Sada prelijte ribu i umak preko Cou-Coua i oko njega. Začinite preostalim začinskim biljem i poslužite odmah, uz čašu ledenog piva od đumbira.