Cou Cou sa bakalarom

  • on March 22, 2021
  • Likes!
Cou Cou
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
45 mins
Ukupno vrijeme
1 hr
 

Nacionalno jelo s Barbadosa posluženo s hladnom čašom domaćeg piva od đumbira.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Barbadoška kuhinja
Tagovi: bakalar recepti, barbados recepti, barbadoska jela, barbadoska kuhinja, cou cou recepti, karibska jela recepti, karibski recepti, kukuruzno brasno recepti, palenta recepti, riba recepti, rucak recepti
Porcije: 2
Autor: admin
Sastojci
  • 2 šolje vode
  • 10 malih bamija fino isjeckanih
  • 1/4 crvene paprike isjeckane
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice ljutog sosa (tobasko)
  • 4 kašike neslanog putera
  • 226 gr palente (kukuruznog brašna)
Bakalar
  • 500 gr bakalara izrezanog na 8 komadića
  • 3 kašike Bajan začina (uputstvo dole)
  • sok od limete (1-2 limete)
  • pola kašičice soli
  • 1 kašika neslanog putera
  • 2 velika luka isejckana
  • 3 čehne bijelog luka isjeckane
  • 1 štap celera
  • 1 lovorov list
  • 2 kašike kečapa
  • pola kašičice karija
  • pola kašičice senfa
  • 1 kašičica šećera
  • 1 šolja vode ili ribljeg temeljca
  • 1/4 zelene paprike isjeckane
  • 1/4 žute paprike isjeckane
  • 1/4 crvene paprike isjeckane
  • 2 velika paradajza izrezana
  • 2 kašike mixa bilja (npr. peršun, timijan, kopar, vlasac…)
  • 1/4 kašičice ljutog sosa
Bajan začini
  • 1 luk grubo isjeckan
  • 4 mlada luka grubo isjeckani
  • 2 čehne bijelog luka oguljene
  • 1 crveni čili – uklonite sjeme i stabljiku (2 ako više volite)
  • 1 kašika listova timijana
  • 1 kašika isjeckanog peršuna
  • 1 kašika mažurana
  • 100 ml bijelog vinskog sirćeta
  • sok od limete (1 limeta)
  • 1 kašičica karija
  • 1 kašičica bibera
  • soli
Instrukcije
  1. Stavite vodu, bamiju, crvenu papriku, so i ljuti sos u veliku šerpu. Dok miješate pustite da provri i krčkajte dok voda ne postane poput gela (poput bistre sluzi).

  2. Premjestite polovicu smjese bamije u posudu.

  3. Dodajte polovicu (2 kašike) putera u smjesu sa bamijom u šerpu i smanjite vatru na najnižu. Dok miješate smjesu, posipajte po malo kukuruzno brašno i kuhajte dok ne postane gusto.

  4. Dodajte preostalu smjesu bamije i preostali puter i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Pokrijte kako bi ostalo toplo.

Bajon začini
  1. Jednostavno sve za Bajon stavite u procesor za hranu/blender i pretvorite u pastu. Prvo napravite pastu s lukom, češnjakom, čilijem – zatim dodajte začinsko bilje, sirće i sok od limete. Izblendajte. Zatim dodajte ostatak sastojaka i izblendajte ponovo. Treba ga pokriti i hladiti najmanje sedmicu dana kako bi se okusi zaista razvili.

Bakalar
  1. Utrljajte Bajan preko ribe i ostavite da odstoji 10 minuta.

  2. Zagrijte puter u velikoj velikoj tavi (s poklopcem), na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, bijeli luk, celer i lovorov list i pržite miješajući oko 3 do 5 minuta dok ne omekša. Dodajte kečap, kari u prahu, senf i šećer i promiješajte.

  3. Dodajte ribu u tavu i prekrijte nasjeckanom paprikom, paradajzom, jednom kašikom začinskog bilja i ljutim sosom. Stavite poklopac na tavu i krčkajte oko 10 minuta dok riba ne bude kuhana.

  4. Podijelite Cou-Cou (palenta) na tanjire, stavite u sredinu, čineći lagano udubljenje u sredini. Sada prelijte ribu i umak preko Cou-Coua i oko njega. Začinite preostalim začinskim biljem i poslužite odmah, uz čašu ledenog piva od đumbira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..