Umak od špinata i artičoka

  • on March 20, 2021
  • Likes!
Umak od špinata i artičoka
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
25 mins
 

Ovaj ultra kremasti umak od špinata i artičoka umakuju lako je za napraviti kod kuće i to za manje od 30 minuta, samo miješajte sastojke dok se ne otope! Ovo je savršeno uz tortilja čips, pita čips, hrskavi hljeb i povrće!

Kategorije jela: Predjelo, Umaci
Tagovi: predjelo recepti, tortilja cips umak recepti, umaci recepti, umak sa spinatom recepti
Porcije: 10
Kalorije: 370 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 453 gr umaka od pečenog bijelog luka ili grčkog jogurta ili nemasnog vrhnja
  • 226 gr krem sira omekšanog na sobnoj temperaturi
  • pola šolje parmezan sira
  • pola šolje Romano sira naerendanog
  • 2 šolje naerendane mocarele
  • 793 gr artičoka ispranih, posušenih i isjeckanih
  • 453 gr svježeg špinata obarenog
  • pola šolje mlijeka (opcionalno)
Instrukcije
  1. Dodajte umak od bijelog luka u veliku šerpu na srednje jaku vatru.

  2. Krem sir narežite na kockice i dodajte ga u umak sa bijelim lukom dok se dobro ne sjedini i postane kremast. Viljuškom razbite sve grudice.

  3. Dodajte sireve parmezan, romano i mocarelu i miješajte dok se dobro ne sjedine.

  4. Dodajte artičoke, a zatim dodajte špinat. Miješajte dok se dobro ne sjedini

  5. Ako je umak gušći od željenog, dodajte ½ šolje mlijeka i miješajte dok se ne sjedini i zagrije.

  6. Poslužite s tortilja čipsom, pita čipsom, svježim hljebom i/ili povrćem.

  7. Čuvati u frižideru do 4 dana.

Bilješke o receptu

Krem sir omekšan na sobnoj temperaturi osigurava kremastu konzistenciju kad se doda u umak sa bijelim lukom, inače će se stvoriti male grudice koje će biti vrlo teško izmutiti.

Ako koristite smrznuti špinat, pobrinite se da je pravilno odmrznut/ocijeđen.

Da biste smanjili masnoću i kalorije, upotrijebite light krem ​​sir.

Umjesto umaka od bijelog luka koristite obični grčki jogurt ili nemasno kiselo vrhnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..