Ovaj ultra kremasti umak od špinata i artičoka umakuju lako je za napraviti kod kuće i to za manje od 30 minuta, samo miješajte sastojke dok se ne otope! Ovo je savršeno uz tortilja čips, pita čips, hrskavi hljeb i povrće!
- 453 gr umaka od pečenog bijelog luka ili grčkog jogurta ili nemasnog vrhnja
- 226 gr krem sira omekšanog na sobnoj temperaturi
- pola šolje parmezan sira
- pola šolje Romano sira naerendanog
- 2 šolje naerendane mocarele
- 793 gr artičoka ispranih, posušenih i isjeckanih
- 453 gr svježeg špinata obarenog
- pola šolje mlijeka (opcionalno)
-
Dodajte umak od bijelog luka u veliku šerpu na srednje jaku vatru.
-
Krem sir narežite na kockice i dodajte ga u umak sa bijelim lukom dok se dobro ne sjedini i postane kremast. Viljuškom razbite sve grudice.
-
Dodajte sireve parmezan, romano i mocarelu i miješajte dok se dobro ne sjedine.
-
Dodajte artičoke, a zatim dodajte špinat. Miješajte dok se dobro ne sjedini
-
Ako je umak gušći od željenog, dodajte ½ šolje mlijeka i miješajte dok se ne sjedini i zagrije.
-
Poslužite s tortilja čipsom, pita čipsom, svježim hljebom i/ili povrćem.
-
Čuvati u frižideru do 4 dana.
Krem sir omekšan na sobnoj temperaturi osigurava kremastu konzistenciju kad se doda u umak sa bijelim lukom, inače će se stvoriti male grudice koje će biti vrlo teško izmutiti.
Ako koristite smrznuti špinat, pobrinite se da je pravilno odmrznut/ocijeđen.
Da biste smanjili masnoću i kalorije, upotrijebite light krem sir.
Umjesto umaka od bijelog luka koristite obični grčki jogurt ili nemasno kiselo vrhnje.