Kapreze sa paradajzom
Vrijeme pripreme
20 mins
Ukupno vrijeme
20 mins
Djelomično rezanje paradajza stvara otvore za nanošenje svježeg mozzarella sira, bosiljka i balzamika za tone okusa u ovom jedinstvenom prilogu od povrća.
Kategorije jela:
Prilog
Diet:
GlutenFreeDiet, LowCalorieDiet, VegetarianDiet
Tagovi:
glutenfree recepti, kapreze paradajz recepti, kapreze recepti, mocarela recepti, mozzarella recepti, paradajz recepti, prilog recepti, vegeterijanski recepti
Porcije: 4
Kalorije: 146 kcal
Sastojci
- 4 srednja paradajza izrezana kao na slici
- 85 gr mocarele tanko izrezane na 16 komadića
- 16 svježih liski bosiljka
- 2 prstohvata soli
- 2 prstohvata bibera
- 2 kašike maslinovog ulja extra djevičanskog
- 1 kašika balzamika
Instrukcije
-
Stavite sva 4 paradajza s jezgrom prema dolje na dasku za rezanje. Napravite 8 posjekotina kod svakog paradajza režući gotovo do dna (ili jezgre), ali ne do kraja. Pažljivo premjestite paradajz na tanjir za posluživanje. Svaki rez naizmjenično napunite mocarelom i bosiljkom. Pospite biberom i soli. Prelijte uljem, a balzamiko skuhajte dok ne dobijete gustu glazuru, otprilike da vam ispadne 1 kašika. A onda glazurom pospite po paradajzu.
Bilješke o receptu
1 ovako napravljen paradajz – 146 kcl