Punjena paprika jelo je tradicionalno jelo svake bosanske kuhinje. Sastoji se od šuplje ili prepolovljene paprike punjene bilo kojim od različitih nadjeva, često uključujući meso, povrće, sir, rižu ili umak.
- 18-20 srednjih paprika iskruženih na vrhu
- 907 gr faširanog mesa – govedine
- 1 šolja riže
- 1 jaje umućeno
- 2 kašike ulja
- 1 veliki luk isjeckan
- 3 čehne bijelog luka sitno isjeckanog
- 1 i po kašika paprike u prahu
- 1 i po kašika vegete ili nekog drugog sličnog začina
- 1 i po kašičica soli
- biber
- 3 kašike putera
- 3 kašike luka
- 3 kašike brašna
- 1 šolja cijelog paradajza u soku – paradajz isjeckan
- 1 i po šolja paradajz paste/pirea
-
U šerpi ili posudi u kojoj ćete peći punjene paprike otopite puter, dodajte luk i pirjajte dok ne omekša i postane proziran. Pospite brašnom i kuhajte brašno 30-ak sekundi, osiguravajući da se puter i brašno glatko sjedine. Ulijte nasjeckani paradajz i sok, te 1 šolju paste od paradajza. Promiješajte i pustite da se krčka na umjerenoj vatri dok pripremate papriku. Možda ne izgleda kao puno umaka, ali dok se paprika kuha, ona će puštati vlastite sokove.
-
Faširano meso, rižu i jaje stavite u veću posudu i ostavite sa strane. U tavi zagrijte ulje na umjerenoj vatri i propržite luk dok ne omekša i postane proziran. Dodajte bijeli luk, papriku u prahu i Vegetu i pirjajte još minutu. Stavite ovu smjesu u smjesu sa faširanim mesom, dodajte so i biber, a rukama promiješajte sve sastojke. Započnite punjenje šupljina paprike mesom, ostavljajući malo prostora od vrha. Važno je da papriku ne napunite previše. Ako vam je ostalo malo mesa, ostatak smjese razvaljajte u mesne kuglice i stavite da se dinstaju s paprikom.
-
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Prije dodavanja paprike u umak, probajte i začinite po potrebi. Paprike rasporedite u umak, u jedan sloj ako je moguće. Nakon što se sve paprike slože u posudu, lagano začinite papriku sa malo vegete i prelijte preostalu šolju paradajz paste/pirea po vrhu (ne morate). Pecite poklopljeno prvih sat i po, a zatim otkrijte preostalih pola sata. Poslužite toplo. Uživajte!
Ako ne želite paprike da pečete u pećnici, onda ih možete kuhati u šerpi, na kolu, 2 sata.