Zimska salata prepuna okusa, napravljena od baby špinata, crvene jabuke, kremastog gorgonzola sira i kandiranih oraha.
- 200 gr baby špinata
- 1 crvena jabuka tanko isjeckana
- 130 gr gorgonzole na sobnoj temperaturi
- pola nara
- 150 gr pancete (2 komada/lista po osobi)
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika crvenog vinskog sirćeta
- 1 šolja prepolovljenih oraha (80 gr)
- 3 kašike šećera
- prstohvat zdrobljene crvene čili paprike
- prstohvat paprike
- 30 gr putera
- so
- biber
-
Stavite polovice oraha, šećer, čili papriku, papriku, prstohvat soli i puter u malu tavu. Pustite da se šećer i maslac istope par minuta, promiješajte dobro kako bi orasi upili to, pazite da šećer ne zagori.
-
Prenesite orahe odmah na list papira za pečenje i odvojite orahe da se ne slijepe, ostavite sa strane.
-
Grilujte/prepržite pancetu na grilu/u tavi, dok ne postane hrskava sa svake strane, zatim iscijedite na kuhinjskom papiru.
-
Za preljev stavite maslinovo i sirće u veliku posudu, dodajte prstohvat soli i bibera. Umutite zajedno dok se ne sjedini. Dodajte polovicu gorgonzole i izgnječite viljuškom dok se ne pomiješa s ostatkom preljeva (bit će nekoliko grudica, ali nemojte se obeshrabriti).
-
Dodajte špinat u dresing, promiješajte dok špinat ne upije dresing.
-
Podijelite špinat u posude za posluživanje, a zatim pospite jednakim količinama jabuke, gorgonzole, nara, pancete i oraha. Prelijte mljevenjem biberom i poslužite. Uživajte!
Ne brinite o izgledu preljeva, savršeno odgovara.
Gorgonzola mora biti omekšana na sobnoj temperaturi (vrlo važno).