Ovaj recept za prženu rižu sa puretinom je slano, pikantno havajsko jelo nadahnuto Azijom, blistavog je okusa i lako za napraviti!
- 4 šolje skuhane riže ohlađene
- 340 gr purećih kotleta bez kostiju izrezanih na male komadiće
- 226 gr izrezane pureće šunke
- 4 velika jaja
- 1 svežanj mladog luka isjeckanog
- 1 i po kašika svježe isjeckanog đumbira
- 3 čehne bijelog luka sitno isjeckanog
- 1 šolja zamrznutog graška
- 1 šolja naerendane mrkve
- 1-3 kašike soja sosa
- pola kašičice srirača sosa
- 1 limeta izrezana na četvrt
- ulja po potrebi
-
isjeckajte sve sastojke i rasporedite ih tako da ih je lako uzeti nakon što počnete miješati rižu. Umutite jaja u posudi.
-
Wok ili tavu stavite na jaku vatru. Kad se tava zagrije. Dodajte puretinu narezanu na kockice u wok. Promiješajte i pirjajte 2-3 minute, a zatim dodajte šunku i pržite još 1-2 minute. Izvadite i stavite sve proizvode od mesa u posudu.
-
Dodajte jaja u wok i miješajte dok se ne umute i ne isprže. Izvadite i stavite u posudu.
-
Ako je wok suh, dodajte 1 kašiku ulja. Zatim u wok dodajte luk, mrkvu, đumbir i bijeli luk. Promiješajte i pržite 1-2 minute, a zatim rižu stavite na povrće. Vratite puretinu i jaja nazad u wok i promiješajte
-
Dodajte soja sos po ukusu i srirača sos. Iscijedite nekoliko komada limete preko riže i dodajte grašak. Zatim promiješajte i kuhajte samo dok se grašak i riža ne zagriju iznutra.
-
Poslužite toplo uz narezane komade limete.