Rižoto sa slatkim krompirom

  • on March 17, 2021
  • Likes!
Rižoto sa slatkim krompirom
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr
Ukupno vrijeme
1 hr 10 mins
 

Kremasti rižoto sa slatkim krompirom, parmezanom i svježim začinskim biljem. Dekadentno ukusan vegetarijanski obrok ili obilni prilog.

Kategorije jela: Prilog, Ručak, Večera
Diet: VegetarianDiet
Tagovi: batat recepti, kremasti rizoto recepti, krompir recepti, prilog recepti, rizoto recepti, rucak recepti, slatki krompir recepti, vecera recepti, vegetarijanska jela, vegetarijanski recepti
Porcije: 4
Kalorije: 307 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 1 srednji slatki krompir oguljen i izrezan
  • 1 šolja riže Arborio
  • 4 šolje povrtnog ili pilećeg temeljca sa smanjenim natrijem
  • pola šolje obranog mlijeka
  • 1/4 šolje parmezana
  • 1 luk ljutika isjeckan
  • 2 čehne bijelog luka sitno isjeckane
  • 2 kašike maslinovog ulja extra djevičanskog
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • prstohvat dimljene paprike
  • po 2 kašike isjeckane i svježe kadulje i timijana
  • morske soli
Instrukcije
  1. Napunite veliku posudu s otprilike dvije trećine vodom. Pustite da voda provri. Dodajte nasjeckani slatki krompir i kuhajte oko 25 minuta, dok krompir ne omekša. Prebacite krompir u procesor za hranu i dodajte 1/2 šolje obranog mlijeka. Blendajte dok se ne dobije pire konzistencija. Stavite sa strane.

  2. Dok se krompir kuha, zagrijte veliku šerpu ili tavu za na umjerenoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, a zatim dodajte ljutiku s prstohvatom soli. Promiješajte i pržite 2-3 minute dok ne omekša, a zatim dodajte bijeli luk i pržitee 30 sekundi. Lagano pojačajte vatru i dodajte rižu miješajući, da se sjedini. Pržite rižu oko 3-4 minute, miješajući 2-3 puta dok riža ne postane prozirna.

  3. Tokom ovog postupka zagrijte šerpu srednje veličine na srednje laganoj vatri i dodajte temeljac. Ako počne kipjeti, smanjite vatru.

  4. Riži dodajte približno 1/3 toplog temeljca, često miješajući dok se temeljac ne upije, a zatim dodajte još 1/3. Ponavljajte dok se sve ne iskoristi i riža ne skuha. Cijeli postupak trebao bi trajati oko 20-25 minuta.

  5. Nakon što se sav temeljac upije, dodajte pasirani slatki krompir, parmezan, muškatni oraščić, dimljenu papriku i nasjeckano začinsko bilje. Smanjite vatru na najnižu i pustite da se krčka još 2-3 minute, neprestano miješajući dok se svi sastojci dobro ne uklope.

  6. Prebacite u posudu i prelijte dodatnim biljem i ribanim sirom. Poslužite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..