Kremasti rižoto sa slatkim krompirom, parmezanom i svježim začinskim biljem. Dekadentno ukusan vegetarijanski obrok ili obilni prilog.
- 1 srednji slatki krompir oguljen i izrezan
- 1 šolja riže Arborio
- 4 šolje povrtnog ili pilećeg temeljca sa smanjenim natrijem
- pola šolje obranog mlijeka
- 1/4 šolje parmezana
- 1 luk ljutika isjeckan
- 2 čehne bijelog luka sitno isjeckane
- 2 kašike maslinovog ulja extra djevičanskog
- prstohvat muškatnog oraščića
- prstohvat dimljene paprike
- po 2 kašike isjeckane i svježe kadulje i timijana
- morske soli
-
Napunite veliku posudu s otprilike dvije trećine vodom. Pustite da voda provri. Dodajte nasjeckani slatki krompir i kuhajte oko 25 minuta, dok krompir ne omekša. Prebacite krompir u procesor za hranu i dodajte 1/2 šolje obranog mlijeka. Blendajte dok se ne dobije pire konzistencija. Stavite sa strane.
-
Dok se krompir kuha, zagrijte veliku šerpu ili tavu za na umjerenoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, a zatim dodajte ljutiku s prstohvatom soli. Promiješajte i pržite 2-3 minute dok ne omekša, a zatim dodajte bijeli luk i pržitee 30 sekundi. Lagano pojačajte vatru i dodajte rižu miješajući, da se sjedini. Pržite rižu oko 3-4 minute, miješajući 2-3 puta dok riža ne postane prozirna.
-
Tokom ovog postupka zagrijte šerpu srednje veličine na srednje laganoj vatri i dodajte temeljac. Ako počne kipjeti, smanjite vatru.
-
Riži dodajte približno 1/3 toplog temeljca, često miješajući dok se temeljac ne upije, a zatim dodajte još 1/3. Ponavljajte dok se sve ne iskoristi i riža ne skuha. Cijeli postupak trebao bi trajati oko 20-25 minuta.
-
Nakon što se sav temeljac upije, dodajte pasirani slatki krompir, parmezan, muškatni oraščić, dimljenu papriku i nasjeckano začinsko bilje. Smanjite vatru na najnižu i pustite da se krčka još 2-3 minute, neprestano miješajući dok se svi sastojci dobro ne uklope.
-
Prebacite u posudu i prelijte dodatnim biljem i ribanim sirom. Poslužite!