Ova lagana hrskava jabuka klasična je pečena poslastica.
- 6 jabuka Granny Smith oguljenih, očišćenih i narezanih tanko
- 34 gr višenamjenskog brašna (1/4 šolje)
- 150 gr šećera (3/4 šolje)
- pola šolje svijetlo smeđeg šećera
- 1 i po kašičica cimeta
- 2 kašičice soka od limuna
- 50 gr svijetlo smeđeg šećera (1/4 šolje)
- 117 gr žitarica (3/4 šolje)
- 34 gr brašna (1/4 šolje)
- 1 kašičica cimeta
- pola kašičice muškatnog oraščića
- 4 kašike hladnog putera (kockice)
- 50 gr šećera
- sladoled ili šlag za po vrhu (opcionalno)
-
Uključite pećnicu na 180 stepeni i lagano poprskajte/podmažite posudu za pečenje dimenzija 20 x 20 x 5 cm.
-
U zdjelu srednje veličine dodajte žitarice, brašno, cimet, muškatni oraščić, šećer i smeđi šećer. (Iz kategorije preljev)
-
Dodajte hladni maslac u kockicama. Viljuškom ili prstima umiješajte maslac u smjesu brašna i žitarica dok se ne rasprši. Ostavite sa strane.
-
U veću posudu dodajte narezane jabuke.
-
Prelijte limunov sok po jabukama. Promiješajte jabuke kako bi dobro upili limunov sok.
-
U maloj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, svijetlosmeđi šećer i cimet. Brzo promiješajte da se sjedini.
-
Smjesu brašna pospite po jabukama i pomiješajte da jabuke poprime smjesu.
-
Ravnomjerno rasporedite jabuke u podmazanu posudu za pečenje
-
Ravnomjerno pospite smjesu sa žitaricama, koji ste prvo napravili, po jabukama.
-
Pecite 35 do 40 minuta, ili dok kolač ne porumeni.
-
Poslužite toplo i prelijte preko sladoledom, šlagom ili nekim drugim preljevom.