Veganska supa od karfiola s pečenom crvenom paprikom zdrava je i veoma ukusna! Napravite ovaj jednostavni recept za supu za manje od sat vremena!
- 1 velika glavica karfiola oprana i izrezana
- 5 velikih crvenih paprika uklonjenih stabiljki, prerežite na pola
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber
- 1 veliki luk isjeckan
- 2 čehne bijelog luka sitno isjeckane
- pola kašičice sušenog timijana
- 1 kašičica dimljene paprike
- 5 šolje povrtnog temeljca
-
Uključite rernu na 200 stepeni.
-
Stavite komade karfiola i komade crvene paprike na veliki lim za pečenje/pleh/tepsiju i pospite ih jednom kašikom maslinovog ulja, te dodajte so i biber.
-
Pecite 25 minuta.
-
Kad je povrće gotovo pečeno, zagrijte veliku posudu/šerpu na srednje laganoj vatri, dodajući drugu kašiku maslinovog ulja.
-
Dodajte luk, bijeli luk, timijan i papriku i pržite dok luk ne postane proziran.
-
Dodajte pečeno povrće, zajedno s povrtnim temeljcem, i dobro promiješajte da se sjedini.
-
Kuhajte oko 15 minuta, a zatim pirirajte u serijama (ili upotrijebite ručni blender). Ako nemate blender, onda sklonite šerpu sa peći i viljuškom pritiskajte po povrću.
-
Poslužite s kapljicom kokosove kreme po vrhu (po želji).
1 i po šolja – 130 kcal