Ovo je najbolje tijesto za pizzu! Savršena kora u njujorškom stilu s lijepo napuhanim rubovima.
- 296 ml tople vode
- pola kašičice aktivnog suhog kvasca
- 1 kašičica meda
- pola kašike morske soli
- 453 gr višenamjenskog brašna (3 i 1/3 šolje)
-
U manjoj zdjeli pomiješajte vodu, med i so, a zatim pospite pola kašičice kvasca i ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim promiješajte.
-
U velikoj zdjeli dodajte brašno i u sredini napravite "bunar". Smjesu sa kvascom ulijte u sredinu, a zatim miješajte čvrstom lopaticom dok se tijesto ne sjedini. Mijesite ručno 2 minute (tijesto će biti ljepljivo). Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi 4-5 sati ili dok se ne udvostruči.
-
Premjestite tijesto na pobrašnjenu površinu, okrenite da se lagano premaže brašnom da ne bude ljepljivo pa podijelite na pola. Svaki komad tijesta preklopite na pola 8 puta, lagano povlačeći stranice preko sredine poput zatvaranja knjige, okrećući tijesto svaki put i ponavljajući 8 puta. U rukama oblikujte kuglu i prenesite svaki komad tijesta u lagano podmazanu posudu šavom prema dolje, pokrijte i stavite u frižider preko noći (18 sati) ili do 1 sedmice.
-
Izvadite tijesto 1 sat prije upotrebe da se opusti i dosegne sobnu temperaturu. Prije formiranja kore za pizzu, potpuno zagrijte rernu kako bi se pizza mogla odmah ispeći. Stavite lim za pečenje/tepsiju na srednju rešetku u rerni i zagrijte na 250 stepeni. Takođe, lagano pobrašnite koru pizze i pripremite preljeve.
-
Kad se tijesto približilo sobnoj temperaturi i rerna se zagrijala, prebacite 1 komad tijesta na pobrašnjenu površinu. Vrhovima prstiju nježno tapkajte sredinu tijesta. Ne dirajte balončiće/mjehuriće.
-
Razvucite tijesto. Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu posudu/tepsiju.
-
Premažite željenim umakom za pizzu i preljeve. Pecite 8-10 minuta ili dok kora ne postane zlatnosmeđa.