Tijesto za savršenu pizzu

  • on March 15, 2021
  • Likes!
Tijesto za savršenu pizzu
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
1 d
Ukupno vrijeme
1 d 10 mins
 

Ovo je najbolje tijesto za pizzu! Savršena kora u njujorškom stilu s lijepo napuhanim rubovima.

Kategorije jela: Pizza
Tip kuhinje: Američka, Italijanska
Tagovi: njujorska pica recepti, njujorska pizza recepti, pica recepti, pizza recepti, rucak recepti, tijesto za picu recepti, tijesto za pizzu recepti, vecera recepti
Porcije: 8
Kalorije: 193 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 296 ml tople vode
  • pola kašičice aktivnog suhog kvasca
  • 1 kašičica meda
  • pola kašike morske soli
  • 453 gr višenamjenskog brašna (3 i 1/3 šolje)
Instrukcije
  1. U manjoj zdjeli pomiješajte vodu, med i so, a zatim pospite pola kašičice kvasca i ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim promiješajte.

  2. U velikoj zdjeli dodajte brašno i u sredini napravite "bunar". Smjesu sa kvascom ulijte u sredinu, a zatim miješajte čvrstom lopaticom dok se tijesto ne sjedini. Mijesite ručno 2 minute (tijesto će biti ljepljivo). Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi 4-5 sati ili dok se ne udvostruči.

  3. Premjestite tijesto na pobrašnjenu površinu, okrenite da se lagano premaže brašnom da ne bude ljepljivo pa podijelite na pola. Svaki komad tijesta preklopite na pola 8 puta, lagano povlačeći stranice preko sredine poput zatvaranja knjige, okrećući tijesto svaki put i ponavljajući 8 puta. U rukama oblikujte kuglu i prenesite svaki komad tijesta u lagano podmazanu posudu šavom prema dolje, pokrijte i stavite u frižider preko noći (18 sati) ili do 1 sedmice.

Kako oblikovati koru od pizze:
  1. Izvadite tijesto 1 sat prije upotrebe da se opusti i dosegne sobnu temperaturu. Prije formiranja kore za pizzu, potpuno zagrijte rernu kako bi se pizza mogla odmah ispeći. Stavite lim za pečenje/tepsiju na srednju rešetku u rerni i zagrijte na 250 stepeni. Takođe, lagano pobrašnite koru pizze i pripremite preljeve.

  2. Kad se tijesto približilo sobnoj temperaturi i rerna se zagrijala, prebacite 1 komad tijesta na pobrašnjenu površinu. Vrhovima prstiju nježno tapkajte sredinu tijesta. Ne dirajte balončiće/mjehuriće.

  3. Razvucite tijesto. Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu posudu/tepsiju.

  4. Premažite željenim umakom za pizzu i preljeve. Pecite 8-10 minuta ili dok kora ne postane zlatnosmeđa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..