Ilish macher paturi nacionalno je jelo Bangladeša. Napravljen je od ribe hilsa koja je marinirana mljevenim začinima prije nego što se umota u lišće banane i kuha na pari ili prži. Sastojci koji se koriste u jelu obično uključuju pastu senfa, čili papričice, gorušičino ulje i kurkumu.
- 6 komada ribe Ilish ili Hilsa
- 2 kašike sjemenki crne gorušice
- 1 kašika sjemenki bijele gorušice
- pola šolje naerendanog kokosa
- 1/4 šolje skute
- 6-8 zelenih čili paprika
- 3 kašike ulja senfa
- 2 kašičice kurkume
- soli
- vode
-
Prvo operite komade ribe vodom, zatim iscijedite vodu. Preko ribe pospite so i kurkumu. I dobro utapkajte na obje strane ribe. Ostavite ribu sa strane.
-
Uzmite malu zdjelicu blendera, u nju stavite crno-bijele sjemenke gorušice, 3-4 zelene čili paprike i 1 kašičicu soli. I malo vode da se dobije glatka pasta. Izblendajte sve to. Dobili ste pastu od senfa, ostavite je sa strane.
-
Operite istu zdjelicu blendera s malo vode, a zatim dodajte kokos, skutu i 3-4 zelene čili paprike i lijepo sve to izblendajte da se dobije glatka pasta. Po potrebi možete dodati malo vode tokom miješanja.
-
Uzmite posudu u kojoj možete izmiksati sastojke, dodajte senf-zelenu čili pastu, kokos-zelenu čili pastu, kurkumu, ulje senfa i so (prema potrebi) i pomiješajte. Ako je konzistencija ove smjese pregusta, dodajte malo vode da se dobije prava konzistencija.
-
Dodajte ribu u pripremljenu pastu i svaki komad lijepo premažite miješanom pastom i pokrijte posudu. U njoj ćemo marinirati ribu 30 minuta.
-
U međuvremenu uzmite lišće banane, temeljito ga operite sa obje strane svježom vodom, a zatim obrišite papirnatim ručnikom.
-
Makazama ili nožem uklonite stabljiku s listova. I izrežite list na potrebnu veličinu da ga lako možemo zamotati kako bi napravili paketić.
-
Uključite vatru da lagano ispečete lišće banane s obje strane. Ali nemojte dugo držati lišće u vatri jer će u suprotnom lišće izgorjeti.
-
Nakon 30 minuta uzmite svaki komad lista i na njega stavite 2 kašičice paste (koju smo koristili za mariniranje). Zatim dodajte komad ribe na nju i dodajte 1 ili 2 kašičice paste po vrhu. Dodajte zeleni čili s vrha i zamotajte da napravite paketić. Paket mora biti toliko savršeno umotan da pasta iz njega neće moći izaći na bilo koji način.
-
Zatim uzmite pamučni konac da ga lijepo zavežete kako biste osigurali paketić.
-
Zagrijte tavu ili šerpu na srednje jakoj vatri, kad se tava zagrije dodajte joj 1 kašiku ulja senfa i rasporedite po cijeloj tavi ili šerpi.
-
U posudu dodajte 4-5 paketa prema veličini posude i smanjite temperaturu, pokrijte poklopcem.
-
Nakon 6 minuta preokrenite paket i ponovno ga pokrijte. Pričekajte još 6 minuta da savršeno ispečete ribe s obje strane.
-
Kad su svi paketi gotovii, isključite vatru. A zatim poslužite ovaj vrući Ilish macher paturi s vrućom rižom.