Ilish macher paturi

 • on March 15, 2021
 • Likes!
Ilish macher paturi
Vrijeme pripreme
35 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
50 mins
 

Ilish macher paturi nacionalno je jelo Bangladeša. Napravljen je od ribe hilsa koja je marinirana mljevenim začinima prije nego što se umota u lišće banane i kuha na pari ili prži. Sastojci koji se koriste u jelu obično uključuju pastu senfa, čili papričice, gorušičino ulje i kurkumu.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Bangladeška kuhinja
Tagovi: azijska jela, azijska kuhinja, bangladeska jela, bangladeska kuhinja, riba hilsa recepti, riba recepti, rucak recepti
Autor: admin
Sastojci
 • 6 komada ribe Ilish ili Hilsa
 • 2 kašike sjemenki crne gorušice
 • 1 kašika sjemenki bijele gorušice
 • pola šolje naerendanog kokosa
 • 1/4 šolje skute
 • 6-8 zelenih čili paprika
 • 3 kašike ulja senfa
 • 2 kašičice kurkume
 • soli
 • vode
Instrukcije
 1. Prvo operite komade ribe vodom, zatim iscijedite vodu. Preko ribe pospite so i kurkumu. I dobro utapkajte na obje strane ribe. Ostavite ribu sa strane.

 2. Uzmite malu zdjelicu blendera, u nju stavite crno-bijele sjemenke gorušice, 3-4 zelene čili paprike i 1 kašičicu soli. I malo vode da se dobije glatka pasta. Izblendajte sve to. Dobili ste pastu od senfa, ostavite je sa strane.

 3. Operite istu zdjelicu blendera s malo vode, a zatim dodajte kokos, skutu i 3-4 zelene čili paprike i lijepo sve to izblendajte da se dobije glatka pasta. Po potrebi možete dodati malo vode tokom miješanja.

 4. Uzmite posudu u kojoj možete izmiksati sastojke, dodajte senf-zelenu čili pastu, kokos-zelenu čili pastu, kurkumu, ulje senfa i so (prema potrebi) i pomiješajte. Ako je konzistencija ove smjese pregusta, dodajte malo vode da se dobije prava konzistencija.

 5. Dodajte ribu u pripremljenu pastu i svaki komad lijepo premažite miješanom pastom i pokrijte posudu. U njoj ćemo marinirati ribu 30 minuta.

 6. U međuvremenu uzmite lišće banane, temeljito ga operite sa obje strane svježom vodom, a zatim obrišite papirnatim ručnikom.

 7. Makazama ili nožem uklonite stabljiku s listova. I izrežite list na potrebnu veličinu da ga lako možemo zamotati kako bi napravili paketić.

 8. Uključite vatru da lagano ispečete lišće banane s obje strane. Ali nemojte dugo držati lišće u vatri jer će u suprotnom lišće izgorjeti.

 9. Nakon 30 minuta uzmite svaki komad lista i na njega stavite 2 kašičice paste (koju smo koristili za mariniranje). Zatim dodajte komad ribe na nju i dodajte 1 ili 2 kašičice paste po vrhu. Dodajte zeleni čili s vrha i zamotajte da napravite paketić. Paket mora biti toliko savršeno umotan da pasta iz njega neće moći izaći na bilo koji način.

 10. Zatim uzmite pamučni konac da ga lijepo zavežete kako biste osigurali paketić.

 11. Zagrijte tavu ili šerpu na srednje jakoj vatri, kad se tava zagrije dodajte joj 1 kašiku ulja senfa i rasporedite po cijeloj tavi ili šerpi.

 12. U posudu dodajte 4-5 paketa prema veličini posude i smanjite temperaturu, pokrijte poklopcem.

 13. Nakon 6 minuta preokrenite paket i ponovno ga pokrijte. Pričekajte još 6 minuta da savršeno ispečete ribe s obje strane.

 14. Kad su svi paketi gotovii, isključite vatru. A zatim poslužite ovaj vrući Ilish macher paturi s vrućom rižom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept
Ne propustite! random postovi ..