Ovi nuggetsi su kombinovani slatkoćom agave i slanim sokom od kiselih krastavaca za jedinstveni, ali poznati okus. Uz to je sve bez ulja!
- 400 gr tofu sira extra čvrstog
- pola kašičice soja sosa
- pola šolje tekućine iz kiselih krastavica
- 2 kašike agava sirupa
- 1 kašika povrtnog temeljca u prahu
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- 1 kašičica luka u prahu
- 108 gr hranjivog kvasca
-
Otvorite tofu kako biste ispustili vodu (nije obavezno) i stavite u vreću ili posudu za zamrzavanje. Zamrznite najmanje 4 sata ili preko noći. Odmrzavajte u frožideru oko 6 sati. (Stavite u zamrzivač večer prije i izvadite ujutro kada želite napraviti nuggetse). Ovaj korak nije obvezan, ali će tofuu dati teksturu "sličniju piletini".
-
Zagrijte rernu na 220 stepeni.
-
Pomiješajte sve sastojke osim tofu sira u velikoj posudi. Pasta bi trebala biti dovoljno gusta da pokrije tofu. (Ako se vaša pasta ne čini dovoljno gustom, dodajte još hranjivog kvasca dok ne postignete pravu konzistenciju).
-
Lagano stavite tofu komade u pastu, pazeći da se tofu previše ne razbije.
-
Kuhinjskim kliještama ili kašikom s rupicama na sredini premjestite tofu na obloženu lim/pleh i stavite u rernu. Pecite 30 do 35 minuta ili dok tofu izvana lijepo ne porumeni.
Obavezno upotrijebite papir za pečenje kao oblogu. Nemojte koristiti aluminijsku foliju jer bi tofu mogao izgoriti.
Metoda smrzavanja / odmrzavanja nije obavezna. Ako zaboravite ili nemate vremena, ovaj će recept i dalje biti ukusan.
Pritisak: Ako koristite metodu smrzavanja / odmrzavanja, morat ćete pritisnuti tofu da biste uklonili višak vode. Nakon što se tofu odmrzne, izvadite ga iz pakovanja i zamotajte u papirnati ručnik ili čistu kuhinjsku krpu. Stavite zamotani tofu na pult i pritisnite dlanom ruke, vršeći pritisak dovoljno da pusti dio vode (ne toliko jako da tofu zdrobite).