Veganski nuggetsi

  • on March 13, 2021
  • Likes!
Veganski nuggetsi
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
35 mins
Vrijeme zamrzavanja
12 hrs
Ukupno vrijeme
12 hrs 40 mins
 

Ovi nuggetsi su kombinovani slatkoćom agave i slanim sokom od kiselih krastavaca za jedinstveni, ali poznati okus. Uz to je sve bez ulja!

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: nuggetsi recepti, tofu recepti, veganski nuggetsi recepti, veganski recepti, zdravi nuggetsi
Porcije: 4
Kalorije: 171 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 400 gr tofu sira extra čvrstog
  • pola kašičice soja sosa
  • pola šolje tekućine iz kiselih krastavica
  • 2 kašike agava sirupa
  • 1 kašika povrtnog temeljca u prahu
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica bijelog luka u prahu
  • 1 kašičica luka u prahu
  • 108 gr hranjivog kvasca
Instrukcije
Opcionalno zamrzavanje
  1. Otvorite tofu kako biste ispustili vodu (nije obavezno) i stavite u vreću ili posudu za zamrzavanje. Zamrznite najmanje 4 sata ili preko noći. Odmrzavajte u frožideru oko 6 sati. (Stavite u zamrzivač večer prije i izvadite ujutro kada želite napraviti nuggetse). Ovaj korak nije obvezan, ali će tofuu dati teksturu "sličniju piletini".

Pripremanje i pečenje
  1. Zagrijte rernu na 220 stepeni.

  2. Pomiješajte sve sastojke osim tofu sira u velikoj posudi. Pasta bi trebala biti dovoljno gusta da pokrije tofu. (Ako se vaša pasta ne čini dovoljno gustom, dodajte još hranjivog kvasca dok ne postignete pravu konzistenciju).

  3. Lagano stavite tofu komade u pastu, pazeći da se tofu previše ne razbije.

  4. Kuhinjskim kliještama ili kašikom s rupicama na sredini premjestite tofu na obloženu lim/pleh i stavite u rernu. Pecite 30 do 35 minuta ili dok tofu izvana lijepo ne porumeni.

Bilješke o receptu

Obavezno upotrijebite papir za pečenje kao oblogu. Nemojte koristiti aluminijsku foliju jer bi tofu mogao izgoriti.

Metoda smrzavanja / odmrzavanja nije obavezna. Ako zaboravite ili nemate vremena, ovaj će recept i dalje biti ukusan.

Pritisak: Ako koristite metodu smrzavanja / odmrzavanja, morat ćete pritisnuti tofu da biste uklonili višak vode. Nakon što se tofu odmrzne, izvadite ga iz pakovanja i zamotajte u papirnati ručnik ili čistu kuhinjsku krpu. Stavite zamotani tofu na pult i pritisnite dlanom ruke, vršeći pritisak dovoljno da pusti dio vode (ne toliko jako da tofu zdrobite). 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..