Ova zimska salata od pečenog povrća je za ljude koji misle da salate nisu hranjive dovoljno ili misle da su dosadne. To je salata za ljude koji misle da ne vole salate!
- 1 crveni luk
- 1 mala butternut tikva
- 10 baby krompirića
- 2 mrkve
- 2 pastrnjka
- 1 kašika maslinovog ulja
- prstohvat morske soli
- prstohvat bibera
- 4 šake mixa salate
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kašike balzamika
- 2 kašike bosiljka fino isjeckanog
- 2 kašike korijandera fino isjeckanog
- 2 kašike peršuna fino isjeckanog
- prstohvat morske soli
- prstohvat bibera
- 30 gr light fete
-
Nasjeckajte svo povrće tako da bude prilično krupno. Stavite ih u posudu s 1 kašikom maslinovog ulja i malo soli i bibera i dobro promiješajte.
-
Stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni 35-40 minuta.
-
Preljev za salatu napravite miješajući maslinovo ulje, balzamiko, so, biber i navedeno začinsko bilje.
-
Kad se povrće ispeklo, izvadite ga iz rerne.
-
Podijelite salatu između 2 zdjele i stavite na njih pečeno povrće. Prelijte preljev odozgo i izmrvite preko fete.
Pecite povrće koje imate i koje trebate potrošiti. Karfiol i brokula takođe se dobro ispeku.
Pomiješajte zelenu salate dodajući malo špinata i kelja.
Salatu napravite veganskom preskačući fetu ili koristeći neku drugu alternativu.
Ovoj salati dodajte malo dodatne teksture posipajući po vrhu sjemenke prije posluživanja.
Možete dodati i sok od limuna.