Za ovaj recept potrebna su vam samo tri sastojka, a ujedno je i bez jaja.
- 2 velike narandže
- 200 gr samodizajućeg brašna
- 397 gr kondenzovanog mlijeka
-
Sitno naribajte koricu od polovice jedne narandže u malu posudu i prekrijte vlažnim kuhinjskim papirom. Kuhajte obje narandže u vodi u šerpi 1 sat ili dok koža ne postane vrlo mekana – držite narandže potopljene staklenom zdjelicom ili poklopcem. Iscijedite i ohladite.
-
Zagrijte rernu na 190 stepeni. Obložite posudu za hljeb/veknu od 900 g pergamentom za pečenje. Prepolovite i izvadite sjemenke iz obje narandže. Umutite u blenderu dok ne postane glatko.
-
Umutite 275 g pirea od narandži, brašno i sve osim 1 kašike kondenzovanog mlijeka (ostavite za glazuru) dok ne postane prilično glatko. Stavite u posudu i pecite 45 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu hljeba ne izađe čista.
-
Kad je hljeb gotov premažite ga sa prethodno ostavljenim kondenzovanim mlijekom i raspršite po koricama. Prije posluživanja u kriškama potpuno ga ohladite.