Ovaj "pomfrit" od jabuke s umakom od karamele savršen su i topao desert za svaku svježu večer.
- 4-5 jabuka izrezanih kao na slici
- 1 šolja mlaćenice
- 1 šolja šećera
- 1 šolja višenamjenskog brašna
- biljno ulje za prženje
- pola šolje šećera
- 2 kašike cimeta
- 226 gr krem sira
- 1 šolja vrhnja za šlag
- pola šolje šećera
- 1 šolja karamela sosa
- 150 gr šećera
- 50 gr smeđeg šećera
- 59 ml vode
- 4 kašike neslanog maslaca
- 1 šolja teške kreme
- pola kašičice vanilije
- pola kašičice košer soli
-
U tavi ili fritezi zagrijte biljno ulje za prženje. Pomiješajte mlaćenicu i šećer (1 šolja) u posudi srednje veličine. Ogulite i narežite jabuke i dodajte ih smjesi mlaćenice kako biste spriječili da ne potamne.
-
Brašno ravnomjerno rasporedite u plitku posudu. Izvadite jabuke iz smjese sa mlaćenicom, jednu po jednu i lagano uvaljajte svaku stranu brašnom.
-
Kad je ulje lijepo zagrijalo, lagano stavite jabuke kako se ne bi dodirivali, kada donja strana počne poprimati zlatno smeđu boju, preokrenite je na drugu stranu.
-
Brzo ih izvadite na tanjir obložen papirnatim ručnicima kako bi upio višak masnoće. Posuti jabuke odmah cimetom i šećerom dok su vrući.
-
Izmiksajte krem sir, vrhnje za šlah i šećer dok se potpuno ne sjedine, a zatim dodajte umak od karamele. Stavite u posudu i pospite malo po vrhu.
-
U šerpi zagrijte šećere i vodu na srednje jakoj vatri dok šećer ne potamni. Maknite s peći i pažljivo umutite maslac i polovicu kreme. Koristite rukavicu kako se nebiste opržili. Miješajte dok ne postane glatko, a zatim dodajte preostalu kremu, vaniliju i so.
Umak od karamele možete kupiti i gotov.