“Pomfrit” od jabuka sa umakom od karamele

  • on March 12, 2021
  • Likes!
“Pomfrit” od jabuka sa umakom od karamele
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
10 mins
Ukupno vrijeme
30 mins
 

Ovaj "pomfrit" od jabuke s umakom od karamele savršen su i topao desert za svaku svježu večer.

Kategorije jela: Desert
Tagovi: dezert recepti, jabuke recepti, karamela recepti, topli deserti recepti, topli dezerti recepti, voce recepti
Porcije: 8
Kalorije: 444 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 4-5 jabuka izrezanih kao na slici
  • 1 šolja mlaćenice
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja višenamjenskog brašna
  • biljno ulje za prženje
  • pola šolje šećera
  • 2 kašike cimeta
Umak
  • 226 gr krem sira
  • 1 šolja vrhnja za šlag
  • pola šolje šećera
  • 1 šolja karamela sosa
Karamel sos
  • 150 gr šećera
  • 50 gr smeđeg šećera
  • 59 ml vode
  • 4 kašike neslanog maslaca
  • 1 šolja teške kreme
  • pola kašičice vanilije
  • pola kašičice košer soli
Instrukcije
  1. U tavi ili fritezi zagrijte biljno ulje za prženje. Pomiješajte mlaćenicu i šećer (1 šolja) u posudi srednje veličine. Ogulite i narežite jabuke i dodajte ih smjesi mlaćenice kako biste spriječili da ne potamne.

  2. Brašno ravnomjerno rasporedite u plitku posudu. Izvadite jabuke iz smjese sa mlaćenicom, jednu po jednu i lagano uvaljajte svaku stranu brašnom.

  3. Kad je ulje lijepo zagrijalo, lagano stavite jabuke kako se ne bi dodirivali, kada donja strana počne poprimati zlatno smeđu boju, preokrenite je na drugu stranu.

  4. Brzo ih izvadite na tanjir obložen papirnatim ručnicima kako bi upio višak masnoće. Posuti jabuke odmah cimetom i šećerom dok su vrući.

Umak
  1. Izmiksajte krem ​​sir, vrhnje za šlah i šećer dok se potpuno ne sjedine, a zatim dodajte umak od karamele. Stavite u posudu i pospite malo po vrhu.

Karamel sos
  1. U šerpi zagrijte šećere i vodu na srednje jakoj vatri dok šećer ne potamni. Maknite s peći i pažljivo umutite maslac i polovicu kreme. Koristite rukavicu kako se nebiste opržili. Miješajte dok ne postane glatko, a zatim dodajte preostalu kremu, vaniliju i so.

Bilješke o receptu

Umak od karamele možete kupiti i gotov. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..