Komplet lepinja

  • on March 12, 2021
  • Likes!
Komplet lepinja
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
40 mins
 

Komplet lepinja je tradicionalno srpsko jelo. Vuče korijene iz Užica i Zlatibora.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Srpska
Tagovi: komplet lepinja recepti, lepinja recepti, punjena lepinja recepti, somun recepti, srpska jela, srpska kuhinja recepti, srpski recepti, uzicka kuhinja, uzicki recepti, zlatiborski recepti
Porcije: 4
Autor: admin
Sastojci
Tijesto
  • 500 gr brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 1 paketić kvasca
  • pola kašićice šećera
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
Fil
  • 1 kašika kajmaka
  • 4 jaja
Instrukcije
  1. U posudu stavite brašno i so, promiješajte. U drugu posudu stavite mlaku vodu, kvasac i šećer i sačekajte da nadođe, oko 10 minuta otprilike.

  2. U smjesu sa brašnom dodajte ulje, zatim kvasac. Promiješajte i ostavite neko vrijeme na toploj temperaturi. Uključite rernu na 250 stepeni.

  3. Uzmite tijesto, stavite ga na radnu površinu i podijelite na 4 dijela. Svaki taj dio razvucite u oblik lepinje.

  4. Zatim lepinje stavite na pleh/rešetku i ubacite u zagrijanu rernu. Pecite 10 tak minuta.

  5. Kad su lepinje gotovoe, pokrijte ih krpom kako bi smekšale.

  6. Svaku lepinju isijecite malo iznad sredine, kao poklopac.

  7. Donji dio koji vam je ostao premažite kajmakom, zatim stavite jaje i umutite ga tako sa kajmakom.

  8. Lepinje vratite u rernu, polopac stavite pored. Kad se kajmak otopio u potpunosti, izvadite lepinje iz rerne. Poklopac možete isijeći i umakati u kajmak.

Bilješke o receptu

Možete i kupiti već gotovu lepinju/somun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..