Komplet lepinja je tradicionalno srpsko jelo. Vuče korijene iz Užica i Zlatibora.
- 500 gr brašna
- 250 ml mlake vode
- 1 paketić kvasca
- pola kašićice šećera
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašika kajmaka
- 4 jaja
-
U posudu stavite brašno i so, promiješajte. U drugu posudu stavite mlaku vodu, kvasac i šećer i sačekajte da nadođe, oko 10 minuta otprilike.
-
U smjesu sa brašnom dodajte ulje, zatim kvasac. Promiješajte i ostavite neko vrijeme na toploj temperaturi. Uključite rernu na 250 stepeni.
-
Uzmite tijesto, stavite ga na radnu površinu i podijelite na 4 dijela. Svaki taj dio razvucite u oblik lepinje.
-
Zatim lepinje stavite na pleh/rešetku i ubacite u zagrijanu rernu. Pecite 10 tak minuta.
-
Kad su lepinje gotovoe, pokrijte ih krpom kako bi smekšale.
-
Svaku lepinju isijecite malo iznad sredine, kao poklopac.
-
Donji dio koji vam je ostao premažite kajmakom, zatim stavite jaje i umutite ga tako sa kajmakom.
-
Lepinje vratite u rernu, polopac stavite pored. Kad se kajmak otopio u potpunosti, izvadite lepinje iz rerne. Poklopac možete isijeći i umakati u kajmak.
Možete i kupiti već gotovu lepinju/somun.