Ovaj veganski recept za tjesteninu tako je zadovoljavajući na sve načine. Veoma je kremast, svjež i aromatičan. Super jednostavno za napraviti i djeci će se svidjeti.
- 283 gr špageta od cjelovite pšenice
- 1 zreli avokado oguljen, sjemneku izvaditi
- 1 šolja svježeg špinata
- pola kašičice sitno isjeckanog bijelog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika soka od limuna
- soli i bibera
- 1 i po šolja cherry paradajza prepolovljenog
- 2 kašike prženih pinjola
- 2 kašike isjeckanog svježeg peršuna
-
Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Ostavite 1/4 šolje vode (59 ml) u kojoj ste kuhali tjesteninu.
-
Dok se tjestenina kuha, napravite umak. U procesor za hranu/blender stavite avokado, špinat, bijeli luk, maslinovo ulje, limunov sok, pola kašičice soli i prstohvat bibera.
-
Blendajte dodajući vodu za kuhanje, koju ste prethodno ostavili, po 1 kašiku dok umak ne postane gladak i željene konzistencije. Probajte i dodajte soli i bibera ako je potrebno.
-
Pomiješajte tjesteninu s umakom. Pospite cherry paradajzom, pinjolima i peršunom, a zatim odmah poslužite. Uživajte!