Ovi jednostavni čokoladni kolačići sa bananom zasigurno će postati novi omiljeni desert – tako su mekani i ukusni, nemoguće im je odoljeti!
- 2 šolje višenamjenskog brašna
- 1 kašičice sode
- 1 kašika kukuruznog škroba
- 1 kašičica soli
- pola šolje neslanog maslaca omekšanog
- 2 zrele banane
- 1 šolja smeđeg šećera
- 1/4 šolje šećera – 50 gr
- 2 kašičice ekstrakta od vanilije
- 1 i po šolje polu slatke isjeckane čokolade
-
Umutite zajedno brašno, sodu bikarbonu, kukuruzni škrob i so u srednjoj posudi i ostavite sa strane.
-
U drugoj posudi pomiješajte maslac, banane i šećere zajedno dok ne postanu lagani i pahuljasti. Dodajte vaniliju i miješajte dok se ne sjedini.
-
Zatim to dodajte u smjesu sa brašnom i miješajte dok se ne sjedini. Umiješajte i čokoladu.
-
Dobijenu smjesu stavite u frižider na 30 minuta.
-
Zagrijte rernu na 190 stepeni. Obložite dva pleha/tepsiju pergament papirom ili lagano pošpricajte sprejem za kuhanje ili jednostavno podmažite posudu.
-
Koristite kuglicu za sladoled ili jednu napunjenu kašiku kako biste izvukli tijesto na pripremljene plehove. Samo ih tako stavite na plehove i ostavite razmaka jer će se oni prilikom pečenja spustiti.
-
Kolačiće pecite 9-10 minuta ili dok ne počnu dobijati zlatno smeđu boju na vrhu.
-
Ostavite da se kolačići potpuno ohlade na plehovima.