Ovaj domaći kolač sa cimetom ima u potpunosti okus rolnica od cimeta, ali s glazurom od vanilije posute po vrhu!
- 3 šolje višenamjenskog brašna
- 1 šolja šećera
- 4 kašičice praška za pecivo
- 2 veća jaja
- 2 kašičice ekstrakta od vanilije
- 1 i po šolja mlijeka
- pola šolje otopljenog maslaca
- 3/4 šolje slanog maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi (1 i po štapić), (170 gr)
- 1 šolja svijetlo smeđeg šećera
- 2 kašike brašna
- 1 kašika cimeta
- 2 šolje šećera u prahu
- 5 kašika mlijeka
- 1 kašičica ekstrakta od vanilije
-
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Podmažite posudu za pečenje. U velikoj posudi/zdjeli pomiješajte sve sastojke za biskvit (osim otopljenog maslaca).
-
Dok mikser radi/dok miksate polako dodajte ½ šolje otopljenog maslaca. Miksajte samo dok se ne sjedini (pretjerano miksanje brašna u pečenim proizvodima može ga učiniti žilavim i gumenim.)
-
Dobijenu smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljenu posudu.
-
U maloj zdjeli pomiješajte sve sastojke za fil: omekšani maslac, smeđi šećer, brašno i cimet. Miješajte dok se dobro ne sjedini.
-
Fil kašikom prebacite preko smjese u posudi, rasporedite fino.
-
Uzmite nož za maslac i napravite vrtložne uzorke s efektom mramora na kolaču. Povucite nož i kroz tijesto i kroz cimet.
-
Kolač pecite oko 35-40 minuta, ili dok nož umetnut u sredinu ne izađe čist.
-
Umutite zajedno šećer u prahu, mlijeko i ekstrakt vanilije.
-
Glazuru prelijte preko toplog kolača.