Zapečena tjestenina sa fetom jednostavan je recept napravljen pečenjem bloka feta sira s cherry paradajzom kako bi se dobio slani i kremasti umak!
- 226 gr tjestenine po izboru
- 500 gr cherry paradajza
- 226 gr feta sira (blok)
- pola šolje maslinovog ulja extra djevičanskog
- 2 prstohvata morske soli
- 2 prstohvata bibera
- 2 čehne bijelog luka isjeckane
- 1/4 šolje svježeg bosiljka isjeckanog
-
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Stavite cherry paradajz u posudu u kojoj ćete peći. Prelijte maslinovim uljem i začinite biberom i soli. Promiješajte sve dok se dobro ne sjedini.
-
Stavite blok feta sira na sredinu posude za pečenje okruženu cherry paradajzom i preokrenite ga nekoliko puta da ga premažete maslinovim uljem i začinom.
-
Pecite u zagrijanoj rerni 35 minuta, dok cherry paradajz ne pukne, a feta sir se otopi.
-
Dok se paradajz i feta peku, tjesteninu kuhajte u šerpi slane vode prema uputama na pakovanju dok ne postane al dente. Iscijedite tjesteninu ostavljajući ½ šolje tekućine za kuhanje.
-
Odmah dodajte bijeli luk i bosiljak pečenom paradajzu i feta siru i sve promiješajte da se sjedine.
-
Prebacite kuhanu tjesteninu u posudu za pečenje i promiješajte da se sjedini. Ukrasite s još svježeg bosiljka i poslužite toplo. Uživajte!