Kelj, kukuruz šećerac, sir i crveni luk pomiješani u kremastom dresingu od korijandera i limete sa avokadom! Savršen je prilog za bilo koji obrok!
- 1 svežanj kelja odrezati stabljiku i izrezati na komade veličine zalogaja
- 2 kukuruza
- pola šolje cotija sira
- 1/4 šolje crvenog luka
- avokado izrezan
- 1 kašičica avokado ili maslinovog ulja
- pola limete iscijeđene
- pola šolje grčkog jogurta
- 1/4 šolje svježeg soka od limete (59 ml)
- 1/4 šolje korijandera isjeckanog
- 2 čehne bijelog luka
- pola kašičice soli
- prstohvat kajenske paprike
-
Stavite sve sastojke iz kategorije "Dresing" u procesor za hranu i miješajte dok ne postane glatko. Spremite smjesu u frižider dok pripremate ostatak salate.
-
Očistite klipove kukuruza i na kolu zakuhajte veliku šerpu/lonac vode. Kad voda počne kipjeti, dodajte kukuruz u šerpu/lonac, pokrijte ga poklopcem i kuhajte 1-2 minute. Izvadite kukuruz iz lonca i pustite da se klipovi potpuno ohlade prije komanja.
-
Stavite listove kelja u veliku posudu i pospite ih uljem avokada i sokom limete. Trljajte kelj rukama pet minuta dok ne počne omekšavati i poprimi svijetlo zelenu boju.
-
Dodajte kukuruz, luk i sir cotija u kelj i prelijte salatu svojim dresingom. Na vrh stavite avokado narezan na kockice. Uživajte!
Ako imate avokado ulje, samo poprskajte nekoliko puta.
Za ovaj sam recept je korišten uobičajni zeleni kelj, ali svaka vrsta kelja trebala bi biti uredu. (Umjesto kelja možete upotrijebiti i uobičajeno zelje ako kelj zapravo nije vaša stvar.)
Cotija sir možete zamijeniti feta sirom.