Meksička salata

  • on March 9, 2021
  • Likes!
Meksička salata
Vrijeme pripreme
10 mins
Ukupno vrijeme
10 mins
 

Kelj, kukuruz šećerac, sir i crveni luk pomiješani u kremastom dresingu od korijandera i limete sa avokadom! Savršen je prilog za bilo koji obrok!

Kategorije jela: Prilog, Salata, Večera
Diet: GlutenFreeDiet
Tagovi: gluten free, gluten free recepti, glutenfree jela, jela bez glutena, meksicka jela recepti, meksicka salata recepti, prilog recepti, salata bez glutena, salata recepti, vecera recepti
Porcije: 4
Autor: admin
Sastojci
  • 1 svežanj kelja odrezati stabljiku i izrezati na komade veličine zalogaja
  • 2 kukuruza
  • pola šolje cotija sira
  • 1/4 šolje crvenog luka
  • avokado izrezan
  • 1 kašičica avokado ili maslinovog ulja
  • pola limete iscijeđene
Dresing
  • pola šolje grčkog jogurta
  • 1/4 šolje svježeg soka od limete (59 ml)
  • 1/4 šolje korijandera isjeckanog
  • 2 čehne bijelog luka
  • pola kašičice soli
  • prstohvat kajenske paprike
Instrukcije
Dresing
  1. Stavite sve sastojke iz kategorije "Dresing" u procesor za hranu i miješajte dok ne postane glatko. Spremite smjesu u frižider dok pripremate ostatak salate.

Salata
  1. Očistite klipove kukuruza i na kolu zakuhajte veliku šerpu/lonac vode. Kad voda počne kipjeti, dodajte kukuruz u šerpu/lonac, pokrijte ga poklopcem i kuhajte 1-2 minute. Izvadite kukuruz iz lonca i pustite da se klipovi potpuno ohlade prije komanja.

  2. Stavite listove kelja u veliku posudu i pospite ih uljem avokada i sokom limete. Trljajte kelj rukama pet minuta dok ne počne omekšavati i poprimi svijetlo zelenu boju.

  3. Dodajte kukuruz, luk i sir cotija u kelj i prelijte salatu svojim dresingom. Na vrh stavite avokado narezan na kockice. Uživajte!

Bilješke o receptu

Ako imate avokado ulje, samo poprskajte nekoliko puta.

Za ovaj sam recept je korišten uobičajni zeleni kelj, ali svaka vrsta kelja trebala bi biti uredu. (Umjesto kelja možete upotrijebiti i uobičajeno zelje ako kelj zapravo nije vaša stvar.)

Cotija sir možete zamijeniti feta sirom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..