Tarator – hladna supa
Vrijeme pripreme
10 mins
Ukupno vrijeme
10 mins
Ova hladna supa od krastavaca i jogurta – tarator lagana je, svježa i ukusna. Vrlo jednostavno i brzo za napraviti.
Kategorije jela:
Supe, Umaci
Tagovi:
hladna juha recepti, hladna supa recepti, juha recepti, supa recepti, tarator recepti, umak recepti, umak sa jogurtom, umak sa krastavicama
Porcije: 4
Kalorije: 163 kcal
Sastojci
- 1 velika krastavica oguljena i fino isjeckana
- 1 čehno bijelog luka sitno isjeckano
- pola kašičice soli
- 2 kašike maslinovog ulja ili biljnog
- 2-3 kašike isjeckanog svježeg kopra
- 2 šolje grčkog jogurta
- 2 šolje hladne vode
- 2 kašike isjeckanih oraha – opcionalno
Instrukcije
-
U veliku duboku posudu stavite krastavac, bijeli luk, so, ulje i kopar.
-
Dodajte jogurt i promiješajte da se sjedini. Razrijedite hladnom vodom, dobro miješajući, pazeći da nema grudica od jogurta. Po potrebi dodajte još soli. Pospite isjeckanim orasima (po želji).
-
Stavite u frižider najmanje 30 minuta, na ovaj način supa je još više osvježavajuća.