Kremasta govedina i školjke je jelo od tjestenine koje je savršeno za brzu večeru za cijelu porodicu! Bogato je, aromatično i kremasto, a svidjet će ga čak i djeci!
- 226 gr srednjih školjki
- 1 kašika maslinovog ulja
- 453 gr mljevene govedine
- 1 mali slatki luk isjeckan
- 5 čehna bijelog luka sitno isjeckanog
- 1 kašičica italijanske mješavine začina
- 1 kašičica suhog peršuna
- pola kašičice origana
- pola kašičice dimljene paprike
- 2 kašike višenamjenskog brašna
- 1 šolja goveđeg temeljca
- 1 konzerva marinara sosa (425 gr)
- 180 ml vrhnja za kuhanje
- 1/4 šolje pavlake
- košer soli
- bibera
- 1 i po šolja naerendanog sira
-
Skuhajte tjesteninu prema uputstvu na pakovanju. (U veliku šerpu naspite vode i posolite je, kad voda provri dodajte tjesteninu i skuhajte je).
-
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte mljevenu govedinu i pržite dok ne porumeni, otprilike 3-5 minuta, lomeći je drvenom kašikom. Iscijedite višak masnoće i stavite sa strane.
-
U istu tavu dodajte luk isjeckan i pržite još 2 minute uz često miješanje.
-
Dodajte bijeli luk i pržite dok ne zamiriše, oko 1 minute.
-
Dodajte i mutite brašno dok lagano ne porumeni, oko 1 minute. Postepeno dodajte goveđi temeljac i promiješajte da se sjedini.
-
Dodajte marinara sos i italijansku mješavinu začina, sušeni peršun, origano i papriku. Pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i kuhajte povremeno miješajući, dok se smjesa ne smanji i malo zgusne, oko 6-8 minuta..
-
Dodajte kuhanu tjesteninu i govedinu. Zatim dodajte vrhnje i promiješajte, dok se vrhnje ne zagrije, otprilike 1-2 minute. Probajte i prilagodite sebi so i biber. Dodajte pavlaku i sir, miješajte dok se ne otopi, otprilike 1-2 minute.
-
Poslužite odmah, po želji ukrasite peršunom!