Školjke od tjestenine sa govedinom

  • on March 8, 2021
  • Likes!
Školjke od tjestenine sa govedinom
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
30 mins
 

Kremasta govedina i školjke je jelo od tjestenine koje je savršeno za brzu večeru za cijelu porodicu! Bogato je, aromatično i kremasto, a svidjet će ga čak i djeci!

Kategorije jela: Pasta, Ručak, Večera
Tagovi: govedina recepti, junetina recepti, pasta recepti, rucak recepti, tjestenina recepti, vecera recepti
Porcije: 6
Kalorije: 480 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 226 gr srednjih školjki
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 453 gr mljevene govedine
  • 1 mali slatki luk isjeckan
  • 5 čehna bijelog luka sitno isjeckanog
  • 1 kašičica italijanske mješavine začina
  • 1 kašičica suhog peršuna
  • pola kašičice origana
  • pola kašičice dimljene paprike
  • 2 kašike višenamjenskog brašna
  • 1 šolja goveđeg temeljca
  • 1 konzerva marinara sosa (425 gr)
  • 180 ml vrhnja za kuhanje
  • 1/4 šolje pavlake
  • košer soli
  • bibera
  • 1 i po šolja naerendanog sira
Instrukcije
  1. Skuhajte tjesteninu prema uputstvu na pakovanju. (U veliku šerpu naspite vode i posolite je, kad voda provri dodajte tjesteninu i skuhajte je).

  2. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte mljevenu govedinu i pržite dok ne porumeni, otprilike 3-5 minuta, lomeći je drvenom kašikom. Iscijedite višak masnoće i stavite sa strane.

  3. U istu tavu dodajte luk isjeckan i pržite još 2 minute uz često miješanje.

  4. Dodajte bijeli luk i pržite dok ne zamiriše, oko 1 minute.

  5. Dodajte i mutite brašno dok lagano ne porumeni, oko 1 minute. Postepeno dodajte goveđi temeljac i promiješajte da se sjedini.

  6. Dodajte marinara sos i italijansku mješavinu začina, sušeni peršun, origano i papriku. Pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i kuhajte povremeno miješajući, dok se smjesa ne smanji i malo zgusne, oko 6-8 minuta..

  7. Dodajte kuhanu tjesteninu i govedinu. Zatim dodajte vrhnje i promiješajte, dok se vrhnje ne zagrije, otprilike 1-2 minute. Probajte i prilagodite sebi so i biber. Dodajte pavlaku i sir, miješajte dok se ne otopi, otprilike 1-2 minute.

  8. Poslužite odmah, po želji ukrasite peršunom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..