Pileći Machboos je tradicionalno bahreinsko jelo od riže kuhano u pilećem temeljcu s okusom mješavine začina.
- 2 veća luka isjeckana
- 3 kašike ghee putera ili neslanog putera
- 1 kašika baharat začina
- 1 kašičica kurkume
- 2 kašike ulja
- 1 kg i 360 gr piletine (mješavine karabataka, bataka, fileta ili samo jedno od toga)
- 1 ljuta zelena čili paprika očišćena od sjemenki i izrezana
- 1 kašika sitno isjeckanog đumbira
- 5 velikih čehna bijelog luka tanko izrezanog
- 2 velika roma paradajza izrezanog ili 1 konzerva paradajza iscijeđenog
- 2-3 sušene limete
- 5 mahuna zelenog kardamoma
- prstohvat klinčića
- 1 štap cimeta
- 2 i po kašičice soli
- 2 i po šolje pilećeg temeljca
- 2 šolje basmati riže (potopljene u vodi najmanje 15 minuta, zatim oprane i iscijeđene)
- 3 kašike svježeg korijandera izrezanog
- 2 kašike svježeg peršuna izrezanog
- ružina voda za prskanje (opcionalno, ali preporučeno)
- 1 kašika crnog bibera u zrnu
- 1 kašika sjemenki kima
- 2 kašičice sjemenki korijandera
- 1 štap cimeta
- 1 kašičica čitavih klinčića
- 2 prstohvata sjemneki zelenog kardamoma
- 1 kašika paprike u prahu
- 2 prstohvata mljevenog muškatnog oraščića
-
Papriku u prahu i muškatni oraščić ostavite sa strane. Stavite sve preostale sastojke (cjelovite sjemenke, štapić cimeta i klinčiće) u malu tavu i propržite na srednje jakoj vatri, redovito miješajući da ne dođe do preprženja, 3-4 minute ili dok ne postanu vrlo mirisni. Zatim stavite u posudu i pustite da se ohladi. Dodajte papriku i muškatni oraščić te sve sastojke sameljite, ako imate mlin u fini prah. Preostali baharat čuvati u hermetički zatvorenoj teglici
-
Zagrijte ulje u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri i pržite komade piletine s obje strane dok koža ne postane smeđa i hrskava. Zatim prebacite piletinu na tanjir, a preostalo ulje ostavite u šerpi.
-
Dodajte ghee (ili puter), smanjite vatru na srednje i pržite luk dok ne počne biti smeđ, oko 10-12 minuta.
-
Dodajte đumbir, bijeli luk i zelenu ljutu papriku i pržite još 2 minute.
-
Dodajte baharat i kurkumu i pržite još minutu
-
Vratite komade piletine u šerpu, dodajte paradajz, sušene limete, mahune kardamoma, cimet, mljevene klinčiće i so. Dodajte pileći temeljac i promiješajte da se sve sjedini. Prokuhajte, smanjite vatru na najnižu, poklopite i pustite da krčka jedan sat.
-
Dodajte korijander, peršun i ocijeđenu rižu i promiješajte da se sjedini. Pustite da provri, zatim smanjite vatru na najnižu, poklopite i pustite da se krčka još 15-20 minuta dok riža ne završi i upije tekućinu.
-
Prebacite piletinu i rižu u posudu za posluživanje (ili ostavite komade piletine s rižom, ili stavite piletinu na vrh riže) i posipajte s 1-2 kašike ružine vode (po želji).
-
Servirajte uz zelenu salatu i jogurt.