Pileći Machboos

  • on March 8, 2021
  • Likes!
Pileći Machboos
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr 45 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 55 mins
 

Pileći Machboos je tradicionalno bahreinsko jelo od riže kuhano u pilećem temeljcu s okusom mješavine začina.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Azijska, Bahreinska kuhinja
Tagovi: azijska jela, azijska kuhinja, bahreinska jela, bahreinska kuhinja, chicken machboos recepti, dorucak recepti, pileci machboos, piletina recepti
Porcije: 4
Autor: admin
Sastojci
  • 2 veća luka isjeckana
  • 3 kašike ghee putera ili neslanog putera
  • 1 kašika baharat začina
  • 1 kašičica kurkume
  • 2 kašike ulja
  • 1 kg i 360 gr piletine (mješavine karabataka, bataka, fileta ili samo jedno od toga)
  • 1 ljuta zelena čili paprika očišćena od sjemenki i izrezana
  • 1 kašika sitno isjeckanog đumbira
  • 5 velikih čehna bijelog luka tanko izrezanog
  • 2 velika roma paradajza izrezanog ili 1 konzerva paradajza iscijeđenog
  • 2-3 sušene limete
  • 5 mahuna zelenog kardamoma
  • prstohvat klinčića
  • 1 štap cimeta
  • 2 i po kašičice soli
  • 2 i po šolje pilećeg temeljca
  • 2 šolje basmati riže (potopljene u vodi najmanje 15 minuta, zatim oprane i iscijeđene)
  • 3 kašike svježeg korijandera izrezanog
  • 2 kašike svježeg peršuna izrezanog
  • ružina voda za prskanje (opcionalno, ali preporučeno)
Baharat začini
  • 1 kašika crnog bibera u zrnu
  • 1 kašika sjemenki kima
  • 2 kašičice sjemenki korijandera
  • 1 štap cimeta
  • 1 kašičica čitavih klinčića
  • 2 prstohvata sjemneki zelenog kardamoma
  • 1 kašika paprike u prahu
  • 2 prstohvata mljevenog muškatnog oraščića
Instrukcije
Baharat
  1. Papriku u prahu i muškatni oraščić ostavite sa strane. Stavite sve preostale sastojke (cjelovite sjemenke, štapić cimeta i klinčiće) u malu tavu i propržite na srednje jakoj vatri, redovito miješajući da ne dođe do preprženja, 3-4 minute ili dok ne postanu vrlo mirisni. Zatim stavite u posudu i pustite da se ohladi. Dodajte papriku i muškatni oraščić te sve sastojke sameljite, ako imate mlin u fini prah. Preostali baharat čuvati u hermetički zatvorenoj teglici

Jelo
  1. Zagrijte ulje u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri i pržite komade piletine s obje strane dok koža ne postane smeđa i hrskava. Zatim prebacite piletinu na tanjir, a preostalo ulje ostavite u šerpi.

  2. Dodajte ghee (ili puter), smanjite vatru na srednje i pržite luk dok ne počne biti smeđ, oko 10-12 minuta.

  3. Dodajte đumbir, bijeli luk i zelenu ljutu papriku i pržite još 2 minute.

  4. Dodajte baharat i kurkumu i pržite još minutu

  5. Vratite komade piletine u šerpu, dodajte paradajz, sušene limete, mahune kardamoma, cimet, mljevene klinčiće i so. Dodajte pileći temeljac i promiješajte da se sve sjedini. Prokuhajte, smanjite vatru na najnižu, poklopite i pustite da krčka jedan sat.

  6. Dodajte korijander, peršun i ocijeđenu rižu i promiješajte da se sjedini. Pustite da provri, zatim smanjite vatru na najnižu, poklopite i pustite da se krčka još 15-20 minuta dok riža ne završi i upije tekućinu.

  7. Prebacite piletinu i rižu u posudu za posluživanje (ili ostavite komade piletine s rižom, ili stavite piletinu na vrh riže) i posipajte s 1-2 kašike ružine vode (po želji).

  8. Servirajte uz zelenu salatu i jogurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..