Bogati i prhki domaći brownieji napravljeni sa krem sirom.
- 151 gr neslanog maslaca
- 142 gr čokolade za kuhanje isjeckane
- 1 šolja šećera (200 gr)
- 2 veća jaja
- 1 veće žumance
- 1 kašičica ekstrakta od vanilije
- 162 gr višenamjenskog brašna prosijanog
- 21 gr kakaa u prahu prosijanog
- pola kašičice soli
- 226 gr krem sira omekšanog
- 66 gr šećera (1/3 šolje)
- 1 veće žumance
- 1 kašičica ekstrakta od vanilije
-
Stavite rešetku u rerni odmah ispod sredine. Zagrijte rernu na 160 stepeni. Obložite kvadratnu posudu folijom i lagano podmažite foliju. Stavite sa strane.
-
U srednjoj toplotno otpornoj zdjeli, postavljenoj iznad šerpe sa vodom koja lagano ključa, otopite maslac i čokoladu uz neprestano miješanje dok smjesa ne postane glatka. Također možete otopiti u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, miješajući između njih.
-
Sklonite sa peći i dodajte šećer, mutite dok se potpuno ne sjedini. Stavite sa strane da se malo ohladi, oko 5-10 minuta. Smjesa ne smije biti previše topla.
-
Dodajte i umutite jaja, žumance i vaniliju. Miješajte dok ne postane potpuno glatko, oko 1 minute.
-
Dodajte brašno, kakao u prahu i so. Mutite dok se samo ne sjedini. Kad više ne vidite tragove suhog brašna, prestanite mutiti.
-
Ostavite ⅓ šolje napravljene smjese i ravnomjerno rasporedite preostalu smjesu u pripremljenu posudu. Smjesa će biti gusta.
-
U manjoj posudi umutite krem sir i šećer dok ne postane glatko. Možete koristiti ručni mikser.
-
Dodajte žumance i vaniliju. Miksajte dok ne postane glatko i kremasto.
-
Stavite smjesu sa krem sirom ravnomjerno na brownie bazu, a zatim stavite prethodno rezervisane smjese za brownie u prazna mjesta između nadjeva od krem sira.
-
Vrhom oštrog noža lagano kovitlajte smjesu.
-
Pecite 35-40 minuta, dok čačkalica stavljena u sredinu ne izađe suha. Okrenite posudu na pola pečenja.
-
Ohladite brownie 5 minuta. Stavite u frižider najmanje 3 sata prije rezanja.