Kremasti gratinirani krompir napravljen sa tri vrste sira je nevjerojatan prilog koji će se svidjeti svima!
- 6-7 komada krompira izrezanog na kolutove
- pola glavice luka izrezanog na pola koluta
- 2 kašike slanog putera
- 34 gr višenamjenskog brašna (1/4 šolje)
- 1 i po šolja nezaslađenog bademovog mlijeka ili običnog
- 226 gr naerenadnog sira
- pola kašičice bijelog luka u prahu
- soli
- bibera
- pola šolje nekog oštrog sira
- 1/4 šolje parmezana
- peršuna
-
Uključite rernu na 190 stepeni. Poprskajte posudu u kojoj ćete peći sprejom za kuhanje koji se ne lijepi ili podmažite maslacem ili uljem.
-
Stavite narezani krompir u tri uska kosa reda. Pobrinite se da ostavite dovoljno prostora kako bi kriške krompira bile malo nagnute. Dodajte kriške luka između redova i na vrh krompira. Uglavnom gdje god ih možete stati.
-
Dodajte 2 kašike putera u tavu na srednju temperaturu. Nakon što se puter otopi, umutite malo brašna, a zatim polako dodajte mlijeko, pomalo, naizmjenično s brašnom i jako miješajte kako bi otklonili sve grudice. Smjesu prokuhajte, trebala bi biti slične konzistencije kao kremasti sos.
-
Smanjite temperaturu i dodajte naerendani sir, bijeli luk u prahu, so i biber. Probajte i dodajte još soli i bibera, ako je potrebno
-
Krompir i luk ravnomjerno prelijte sosom da ih pokrije. Ne brinite, sos će tokom pečenja postati lijep i kremast.
-
Pokrijte posudu folijom i pecite 45 minuta.
-
Nakon 45 minuta uklonite foliju, po vrhu krompira pospite 1/2 šolje isjeckanog sira i parmezan. Vratite u rernu i pecite još 30-45 minuta ili dok krompir ne omekša, a na vrhu bude zlatno smeđe boje. (Krompir je gotov kad se sredina krompira lako probuši viljuškom.) Izvadite iz rerne i ukrasite svježim nasjeckanim peršinom. Uživajte!