Kremasti Au Gratin krompir

  • on March 6, 2021
  • Likes!
Kremasti Au Gratin krompir
Vrijeme pripreme
30 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr 15 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 45 mins
 

Kremasti gratinirani krompir napravljen sa tri vrste sira je nevjerojatan prilog koji će se svidjeti svima!

Kategorije jela: Prilog
Tagovi: krompir recepti, krompir u rerni recepti, peceni krompir recept, prilog recepti
Porcije: 8
Kalorije: 256 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 6-7 komada krompira izrezanog na kolutove
  • pola glavice luka izrezanog na pola koluta
Sos
  • 2 kašike slanog putera
  • 34 gr višenamjenskog brašna (1/4 šolje)
  • 1 i po šolja nezaslađenog bademovog mlijeka ili običnog
  • 226 gr naerenadnog sira
  • pola kašičice bijelog luka u prahu
  • soli
  • bibera
Preljev
  • pola šolje nekog oštrog sira
  • 1/4 šolje parmezana
  • peršuna
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 190 stepeni. Poprskajte posudu u kojoj ćete peći sprejom za kuhanje koji se ne lijepi ili podmažite maslacem ili uljem.

  2. Stavite narezani krompir u tri uska kosa reda. Pobrinite se da ostavite dovoljno prostora kako bi kriške krompira bile malo nagnute. Dodajte kriške luka između redova i na vrh krompira. Uglavnom gdje god ih možete stati.

Sos
  1. Dodajte 2 kašike putera u tavu na srednju temperaturu. Nakon što se puter otopi, umutite malo brašna, a zatim polako dodajte mlijeko, pomalo, naizmjenično s brašnom i jako miješajte kako bi otklonili sve grudice. Smjesu prokuhajte, trebala bi biti slične konzistencije kao kremasti sos.

  2. Smanjite temperaturu i dodajte naerendani sir, bijeli luk u prahu, so i biber. Probajte i dodajte još soli i bibera, ako je potrebno

  3. Krompir i luk ravnomjerno prelijte sosom da ih pokrije. Ne brinite, sos će tokom pečenja postati lijep i kremast.

  4. Pokrijte posudu folijom i pecite 45 minuta.

  5. Nakon 45 minuta uklonite foliju, po vrhu krompira pospite 1/2 šolje isjeckanog sira i parmezan. Vratite u rernu i pecite još 30-45 minuta ili dok krompir ne omekša, a na vrhu bude zlatno smeđe boje. (Krompir je gotov kad se sredina krompira lako probuši viljuškom.) Izvadite iz rerne i ukrasite svježim nasjeckanim peršinom. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..