Ova kremasta supa od povrća ugodan je veganski recept koji ne sadrži gluten, jednostavan je za praviti i prepun je povrća – sjajan za ručak ili kao predjelo za večeru.
- 3 kašike maslinovog ulja extra djevičanskog
- 1 srednji luk isjeckan
- 2 štapa celera isjeckana
- 2 velike mrkve isjeckane
- soli i bibera
- 4 krompira isjeckana (3-4 šolje)
- 1 kašičica sušenog timijana
- 2 čehne bijelog luka sitno isjeckane
- 3 šolje povrtnog temeljca sa niskim udjelom natrija
- 2 šolje zamrznutog graška
- 2 šolje zamrznutog kukuruza
- 2 šolje mlijeka na biljnoj osnovi
- svježi peršun za serviranje
-
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. U šerpu dodajte isjeckani luk, celer i mrkvu. Začinite biberom i soli. Pržite, povremeno miješajući dok povrće ne počne omekšavati, oko 5 minuta.
-
Dodajte nasjeckani krompir, timijan i bijeli luk i pržite dok ne zamiriše, oko 1 minute. Zatim doodajte povrtni temeljac. Smjesu prokuhajte, pa pirjajte dok povrće ne omekša, oko 20 minuta.
-
Štapnim mikserom izblendajte supu. Neko povrće možete izvaditi, pa onda izblendati supu, a naknadno ubaciti povrće ako želite da vam ostanu u komadu.
-
Dodajte grašak, kukuruz i mlijeko i kuhajte dok se povrće ne zagrije, a supa ne zgusne, oko 5 minuta.
-
Po želji poslužite uz svježi peršun i hrskavi hljeb.