Ovaj kolač napravljen s debelim slojem džema od malina je savršen desert za hladne dane.
- 1 šolja slanog maslaca hladnog i izrezanog na kockice
- pola šolje šećera
- 1 kašičica ekstrakta od vanilije
- 2 šolje višenamjenskog brašna
- prstohvat soli
- 245 gr džema od malina (3/4 šolje)
-
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Posudu obložite pergamentom sa svih strana i ostavite sa strane.
-
U posudu u kojoj možete miksati stavite maslac, šećer, brašno, so i vaniliju i miksajte dok se tijesto ne počne sastavljati, oko 2 minute. Tijesto će biti mrvičasto, ali ovo je ono što vam treba. Stavite na mikser kukice za tijesto.
-
U pripremljeni pleh/posudu ravnomjerno utisnite 2/3 tijesta. Prelijte džemom i rasporedite kašikom u jednak, gust sloj. Preostalo tijesto izmrvite po džemu, pazeći da ostavite neka mjesta džema koja proviruju. Kolač pecite 25-30 minuta ili dok ne postane zlatno smeđe boje.
-
Ostavite kolač da se ohladi prije rezanja u željenu veličinu i oblik! Uživajte!
Prhko tijesto je suho tijesto! Ne brinite se ako vam se tijesto mrvi. Dok se peče, maslac će se rastopiti i povezati tijesto!