Čobanac je kuhano varivo koje se tradicionalno priprema u istočnom dijelu Hrvatske, posebno u Slavoniji i Baranji.
- 1 i po kg mesa (svinjetina, govedina i meso divljači)
- 500 gr luka
- 350 gr mrkve
- 75 gr korijena peršuna
- 2 kašike slatke crvene paprike
- 1 kašika ljute paprike u prahu
- 5 kašika ulja
- 2 kašike soli
- 5 litara vode
-
Luk očistite i isjeckajte na sitne komadiće.
-
Zatim luk stavite u duboki lonac/šerpu. Propržite luk na ulju na vrlo laganoj vatri najmanje 30 minuta. Miješajte često i pazite da luk ne zagori. Ako želite, možete dodati malu količinu vode nakon 5-6 minuta samo da budete sigurni da ništa ne izgori.
-
Ogulite mrkvu, a korijen peršuna naerendajte. Dodajte mrkvu i korijen peršuna luku i nastavite pirjati oko 45 minuta. Smjesa bi trebala da bude slična pasti.
-
Dodate papriku u prahu, dobro je promiješajte, kako bi se sjedinila u povrće.
-
Meso narežite na komade veličine zalogaja i dodajte u lonac, prvo meso divljači, nakon 5 minuta dodajte goveđe meso i opet nakon još 5 minuta svinjsko meso. Ostavite da se kuha dok ne porumeni. Dodajte so i promiješajte dobro.
-
Za ovu količinu sastojaka trebat će vam oko 5 litara vode, dodajte prvi litar vode i nastavite pirjati oko 1 sat.
-
Nakon 1 sat dodajte preostalu vodu i nastavite kuhati još jedan sat. U zadnjih pola sata dodajte gljive (opcionalno) i ljutu papriku ako želite.