Riža sa jajima za 5 minuta!
- 3 kašike ulja
- 4 jaja umućena
- 4 šolje hladne jasmin riže
- 2 kašike soja sosa
- prstohvat soli
- 4 mlada luka isjeckana
-
Zagrijte wok ili tavu na jakoj temperaturi, dodajte 1 kašiku ulja za i "zavrtite" tavu kako bi se ulje rasporedilo. U wok/tavu dodajte razmućena jaja i kašikom napravite čimbur.
-
Kad su jaja gotova, dodajte preostale 2 kašike ulja i hladnu jasminovu rižu. Razgradite rižu i pomiješajte je s jajima.
-
Dodajte soja sos oko ruba woka, tako ćete dobiti bolji okus. Posolite po svom ukusu i sve dobro promiješajte. Smanjite temperaturu na najnižu ako trebate.
-
Isključite peć, zatim dodajte mladi luk. Ukrasite sjemenkama susama ako želite! Uživajte uz bilo koja druga jela s kojima ste se odlučili poslužiti!
Rižu prethodno skuhajte, pa je ohladite.
Dodajte dodatne 2 kašike soja sosa ako ovu rižu sa jajima želite napraviti kao glavno jelo.
Ako dodate još povrća ili proteina, onda ćete ovo jelo učiniti savršenim glavnim obrokom. Piletina, škampi, rakovi, govedina i još mnogo toga, mogućnosti je bezbroj! Ovu laganu rižu prženu sa jajima možete poslužiti i kao prilog, bit će lijepo uz piletinu teriyaki, govedinu i brokulu, kremaste škampe i još mnogo toga.