Rustikalna mađarska supa od gljiva jedan je od ozbiljno ukusnih recepata koji će postati omiljeno porodično jelo. Ovo je najbolji recept za kremastu supu od gljiva.
- 3 kašike putera
- 2 šolje isjeckanog luka
- 453 gr svježih gljiva (bilo kojih) izrezanih
- 2 kašičice sušenog kopra
- 1 kašika Mađarske paprike
- 1 kašika soja sosa
- 2 šolje pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 šolja običnog ili bademovog mlijeka
- 3 kašike višenamjenskog brašna
- bibera
- 2 kašičice soka od limuna
- pola šolje pavlake ili grčkog jogurta
- 2 kašike svježe isjeckanog peršuna
-
Otopite puter u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite nekih 5 minuta. Stavite gljive i pržite još 5 minuta. Dodajte kopar, papriku, soja sos i temeljac. Smanjite vatru na najnižu. Poklopite i dinstajte 15 minuta.
-
Mlijeko i brašno umutite u posebnoj posudi. Zatim ulijte u supu i dobro promiješajte. Poklopite i dinstajte još 15 minuta, povremeno promiješajte.
-
Na kraju dodajte biber, limunov sok i pavlaku ili grčki jogurt. Pomiješajte i ostavite da se zagrije na laganoj vatri, oko 5 minuta. Nemojte kuhati. Na vrh dodajte svježi peršin za ukras i poslužite s hrskavim toplim kruhom. Uživajte!