Ovaj hranjivi integralni hljeb s lanom i sjemenkama susama izuzetno je jednostavan za napraviti. Takođe je puno bolji i ekonomičniji od hljeba kupljenog u trgovini.
- 4 i po šolje integralnog speltinog brašna
- 37.3 gr sjemenki od lana (1/4 šolje)
- 2 kašike sjemenki od susama
- 1 paketić instant kvasca
- 2 kašičice soli
- 414 ml tople vode (1.75 šolje)
- 2 kašike meda
-
U velikoj zdjeli pomiješajte zajedno brašno, sjemenke lana i susama, kvasac i so, dok se ne sjedine.
-
Dodajte vodu i med i miješajte dok se tijesto ne počne stvarati. Kad više ne možete miješati, tijesto razvijte na pobrašnjenoj površini i umijesite u čvrstu kuglu od tijesta. Tijesto treba biti rastezljivo i elastično. Kad kidate komad, trebali biste ga moći lagano razvući da postane proziran. Alternativno, tijesto možete izrađivati u samostojećem mikseru sa kukicama za tijesto.
-
Stavite tijesto u čistu posudu, prekrijte suhom kuhinjskom krpom i pustite da se diže dok se ne udvostruči (oko 1 i po sat).
-
Lagano podmažite posudu za hljeb ili tepsiju. Tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i lagano ga razvucite. Oblikujte ga u veknu tako da je prvo preklopite sa strana prema sredini. Zatim zarolajte tijesto s dna i lagano ga podvucite ispod krajeva.
-
Stavite tijesto u posudu za hljeb – šavom okrenutom prema dole. Vrh premažite vodom i pospite dodatnim sjemenkama. Pokrijte veknu i pustite da se diže 30 minuta do 1 sat. Hljeb bi trebao izgledati očito veći nego prije, ali ne mora baš biti 'udvostručen u veličini'.
-
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Oštrim nožem napravite 3-4 dijagonalna reza na vrhu hljeba. Pecite hljeb oko 40 minuta dok vrh ne postane zlatno smeđe boje. Zatim ostavite hljeb da se ohladi na rešetki. Narežite samo onda kad se potpuno ohladi.
-
Čvrsto zamotani hljeb možete držati oko 4 dana na sobnoj temperaturi. Takođe ga možete zamotati hermetički i zamrznuti za kasnije.