Hljeb od spelte

  • on March 3, 2021
  • Likes!
Hljeb od spelte
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Vrijeme dizanja tijesta
2 hrs
Ukupno vrijeme
2 hrs 45 mins
 

Ovaj hranjivi integralni hljeb s lanom i sjemenkama susama izuzetno je jednostavan za napraviti. Takođe je puno bolji i ekonomičniji od hljeba kupljenog u trgovini.

Kategorije jela: Doručak, Peciva
Tip kuhinje: Njemačka kuhinja
Tagovi: hleb od spelte recepti, hljeb od spelte recepti, integralni hleb recepti, integralni hljeb recepti, integralni kruh recepti, kruh od spelte recepti, njemacka jela, njemacka kuhinja, peciva recepti, spelta recepti, zdravi hljeb recepti, zdravi kruh recepti
Porcije: 1 komad
Kalorije: 148 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 4 i po šolje integralnog speltinog brašna
  • 37.3 gr sjemenki od lana (1/4 šolje)
  • 2 kašike sjemenki od susama
  • 1 paketić instant kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 414 ml tople vode (1.75 šolje)
  • 2 kašike meda
Instrukcije
  1. U velikoj zdjeli pomiješajte zajedno brašno, sjemenke lana i susama, kvasac i so, dok se ne sjedine.

  2. Dodajte vodu i med i miješajte dok se tijesto ne počne stvarati. Kad više ne možete miješati, tijesto razvijte na pobrašnjenoj površini i umijesite u čvrstu kuglu od tijesta. Tijesto treba biti rastezljivo i elastično. Kad kidate komad, trebali biste ga moći lagano razvući da postane proziran. Alternativno, tijesto možete izrađivati ​​u samostojećem mikseru sa kukicama za tijesto.

  3. Stavite tijesto u čistu posudu, prekrijte suhom kuhinjskom krpom i pustite da se diže dok se ne udvostruči (oko 1 i po sat).

  4. Lagano podmažite posudu za hljeb ili tepsiju. Tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i lagano ga razvucite. Oblikujte ga u veknu tako da je prvo preklopite sa strana prema sredini. Zatim zarolajte tijesto s dna i lagano ga podvucite ispod krajeva.

  5. Stavite tijesto u posudu za hljeb – šavom okrenutom prema dole. Vrh premažite vodom i pospite dodatnim sjemenkama. Pokrijte veknu i pustite da se diže 30 minuta do 1 sat. Hljeb bi trebao izgledati očito veći nego prije, ali ne mora baš biti 'udvostručen u veličini'.

  6. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Oštrim nožem napravite 3-4 dijagonalna reza na vrhu hljeba. Pecite hljeb oko 40 minuta dok vrh ne postane zlatno smeđe boje. Zatim ostavite hljeb da se ohladi na rešetki. Narežite samo onda kad se potpuno ohladi.

  7. Čvrsto zamotani hljeb možete držati oko 4 dana na sobnoj temperaturi. Takođe ga možete zamotati hermetički i zamrznuti za kasnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..