Bosanski lokum
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
25 mins
Ukupno vrijeme
35 mins
Lokumi su tradicionalna poslastica bosanske kuhinje. Jednostavno se pripremaju, a toliko mirišu i tako su ukusni da ih svi vole.
Kategorije jela:
Desert
Tip kuhinje:
Bosanska
Tagovi:
bosanska kuhinja recepti, bosanski kolaci, bosanski lokumi, bosanski lokumi recept, bosanski recepti, desert recepti, kolaci recepti, lokumi recept, suhi kolaci recept
Sastojci
- 500 gr brašna
- 250 gr otopljenog putera
- 200 gr šećera u prahu
- 1 bjelance
Instrukcije
-
Uključite rernu na 180 stepeni.
-
U posudu stavite brašno i 170 gr šećera u prahu, pomiješajte ih.
-
U zdjeli umutite bjelance i dodajte ga u posudu sa brašnom, zatim dodajte otopljeni puter. Izmiješajte rukom sve to.
-
Dobijeno tijesto podijelite na 4-5 dijelova. Svaki taj dio razvaljajte rukama, zatim isijecite u oblike lokuma.
-
Tako napravljene oblike stavite na suhi pleh/posudu.
-
Pecite 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 140 stepeni i pecite još 15 minuta.
-
Lokume uvaljajte u šećer u prahu. Uživajte!