Prekrasna italijanska nasjeckana salata, punjena isjeckanim prokulicama, slanutkom, povrćem, sudžukom, maslinama, feferonima i ukusnim sirevima. Ovu ukusnu i laganu italijansku salatu možete napraviti kao savršeni obilni ručak ili svježu večeru!
- 79 ml maslinovog ulja
- 3 kašike crvenog vinskog sirćeta
- 1-2 kašičice šećera ili meda
- 1 čehna bijelog luka sitno isjeckanog
- 1 kašičica dijon senfa
- 1 kašičica italijanske mješavine začina
- pola kašičice soli
- biber
- 453 gr prokulica (uklonite vanjske listove)
- 1 konzerva slanutka (425 gr)
- 150 gr narezane sudžuke – prepolovljene (opcionalno)
- 1 i po šolja čeri paradajza ili roma paradajza prepolovljenog
- pola šolje izrezanih crnih maslina
- 1/4 šolje izrezanih feferona
- pola glavice manjeg crvenog luka isjeckanog
- pola šolje provolone sira izrezanog na kockice
- 1/4 šolje parmezana
-
U srednjoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sirće, šećer/med, bijeli luk, dijon, italijanske začine, so i biber.
-
Isjeckajte prokulice u procesoru hrane ili sjeckalici i pulsirajte dok prokulice ne budu tanko isjeckane. Ako nemate procesor hrane, slobodno oštrim nožem tanko narežite.
-
U veliku posudu dodajte isjeckane prokulicel i prelijte dresingom. Zatim izmiješajte prokulice i dresing zajedno. Ostavite tako 30 minuta. Dok se prokulice mariniraju i upijaju dresing, sve ostale sastojke možete usitniti i pripremiti.
-
Dodajte slanutak, narezanu sudžuku, paradajz, masline, feferone, crveni luk, kocke sira provolone i parmezan. Sve to dobro promiješajte. Poslužite odmah s ekstra crnim biberom.