Paratha je ukusni i slojeviti indijski somun.
- 2 šolje durum brašna
- pola kašičice soli
- pola šolje mlijeka
- pola šolje mlake vode ili manje
- 2 kašike ulja ili ghee masla
-
Pomiješajte brašno, so, mlijeko i vodu u posudi. Po potrebi dodajte još vode da napravite mekano tijesto koje nije ljepljivo.
-
Dodajte pola kašičice ulja i mijesite tijesto pet minuta dok ne postane glatko, vlažno i savitljivo, po potrebi dodajte brašna. Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom ili poklopcem i pustite da odstoji 30 minuta.
-
Podijelite tijesto na šest dijelova i oblikujte ih u kuglice. Tijesto ne smije biti gusto, niti previše ljepljivo. Ako je pretvrdo, dodajte vodu, po jednu kašiku dok ne dođete do željene smjese. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte brašno, po jednu kašiku.
-
Pomoću oklagije razvucite svaku kuglu tijesta, otprilike oko 15 cm. Nanesite malo ulja i pospite malo brašna. Tijesto se može saviti tako da se dobiju trokutasti, četvrtasti ili okrugli slojeviti somuni.
-
Utolajte ga poput cigare, a zatim ga namotajte i poravnajte u okruglo.
-
Nanesite tanki sloj ulja i posipajte brašno između svih slojeva.
-
Slojevite dijelove tijesta ravnomjerno razvaljajte u somun. Kako biste dobro zadržali slojeve, pazite da ne pritiskate prejako dok valjate tijesto i ne valjajte ga pretanko. Održavajte ujednačen, ali lagan pritisak.
-
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Spremno je za prženje kad osjetite vrućinu držeći dlan 3 cm iznad tave. Tavu treba zagrijati na odgovarajući način za savršene somune.
-
Stavite razvaljano tijesto na tavu i pržite 1 do 2 minute, dok se ne pojave mjehurići i dok se boja tijesta ne promijeni.
-
Preokrenite ga, ravnomjerno nanesite skroz malo ulja i pržite drugu stranu 1 do 2 minute, dok lagano ne porumeni. Preokrenite ga i nanesite opet malo ulja. Preokrenite somun prije nego što je potpuno skuhate s prve strane.
-
Pržite somune okrećući ih još nekoliko puta, dok na obje strane ne dobije zlatno smeđe "mrlje". Pritisnite plastičnom kašikom dok se napuhuje.
-
Upotrijebite umjerenu temperaturu jer ćete imati dovoljno vremena za prženje kroz slojeve. Pri visokoj temperaturi somun izvana izgori, dok se unutra dobro ne ispeče. Vrlo niska temperatura povećat će vrijeme kuhanja i učiniti somune suhim i tvrdim.
-
Nanesite ulje kad je somun još uvijek mekan i ima malo zlatno smeđih mrlja. Ako pričekate da nanesete ulje dok somun nije potpuno pečen, postat će tvrd.
-
Ponovite gornje korake za sve višeslojne somune. Prebacite somune u vatrostalni lonac obložen kuhinjskim ili papirnatim ručnikom. Složite, zamotajte ručnikom i zatvorite poklopac da biste sačuvali vlagu i da bi somuni bili mekani. Poslužite ih vruće.