Bogati i ukusni Bourguignon sa gljivama su savršeni za bilo koju noć u sedmici. Kremasto i izdašno vegetarijansko jelo, sa svim aspektima vrhunske hrane. Ovaj recept je prirodno bez glutena, bez mliječnih proizvoda i jednostavan je za napraviti.
- 283 gr svježih gljiva isjeckanih
- 1 kašika ulja
- pola glavice luka velikog isjeckanog
- 2 male/srednje mrkve izrezane
- 100 gr zamrznutog graška
- 3 čehna bijelog luka isjeckanog
- 1 kašičica sušenog timijana
- 1 kašičica luka u prahu
- malo morske soli
- 2 prstohvata bibera
- 2 prstohvata dimljene paprike
- 80 ml crvenog vina
- pola kašike tamari ili soja sosa
- 180 ml povrtnog temeljca
- 60 ml mlijeka na biljnoj osnovi
- 3/4 kašike kukuruznog škroba
- 4 srednja krompira 600 gr
- 60 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
- pola kašičice muškatnog oraščića
- bibera i morske soli
-
Ogulite i izrežite krompir, zatim ga stavite u šerpu napunjenu vodom, psoolite. (Voda neka bude preko krompira). Kuhajte na srednjoj temperaturi 15 minuta ili dok krompir ne omekša. Zatim iscijedite. U šerpu sa krompirom dodajte kokosovo mlijeko, muškatni oraščić, so i biber. Zgnječite krompir spravom namijenjenom za to.
-
Zagrijte ulje u drugoj šerpi, na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i pržite 4-5 minuta. Dodajte gljive, mrkvu, grašak, bijeli luk, timijan i sve začine. Pržite još minutu, često miješajte.
-
Dodajte vino. Kuhajte 2 minute, zatim dodajte tamari ili soja sos i povrtni temeljac.
-
Pustite da se krčka poklopljeno oko 10-12 minuta ili dok mrkva i grašak ne smekšaju.
-
Stavite u zdjelu kukuruzni škrob i mlijeko, promiješajte dobro sve dok ne nestanu sve grudice. Dodajte smjesu u šerpu i promiješajte, smjesa bi trebala biti gušča. Pusite da se krčka nekoliko minuta.
-
Začinite po ukusu. Servirajte ovo varivo sa gljivama preko pire krompira. Uživajte!
Ako ne želite koristiti vino, dovoljno je da samo stavite povrtni temeljac.