Veganski Bourguignon sa gljivama

  • on February 22, 2021
  • Likes!
  • February 22, 2021
Veganski Bourguignon sa gljivama
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
35 mins
Ukupno vrijeme
50 mins
 

Bogati i ukusni Bourguignon sa gljivama su savršeni za bilo koju noć u sedmici. Kremasto i izdašno vegetarijansko jelo, sa svim aspektima vrhunske hrane. Ovaj recept je prirodno bez glutena, bez mliječnih proizvoda i jednostavan je za napraviti.

Kategorije jela: Večera
Tip kuhinje: Francuska
Diet: GlutenFreeDiet, VeganDiet
Tagovi: francuska jela, francuska kuhinja, gljive recepti, varivo recepti
Porcije: 3
Kalorije: 376 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 283 gr svježih gljiva isjeckanih
  • 1 kašika ulja
  • pola glavice luka velikog isjeckanog
  • 2 male/srednje mrkve izrezane
  • 100 gr zamrznutog graška
  • 3 čehna bijelog luka isjeckanog
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • 1 kašičica luka u prahu
  • malo morske soli
  • 2 prstohvata bibera
  • 2 prstohvata dimljene paprike
  • 80 ml crvenog vina
  • pola kašike tamari ili soja sosa
  • 180 ml povrtnog temeljca
  • 60 ml mlijeka na biljnoj osnovi
  • 3/4 kašike kukuruznog škroba
Pire krompir
  • 4 srednja krompira 600 gr
  • 60 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
  • pola kašičice muškatnog oraščića
  • bibera i morske soli
Instrukcije
  1. Ogulite i izrežite krompir, zatim ga stavite u šerpu napunjenu vodom, psoolite. (Voda neka bude preko krompira). Kuhajte na srednjoj temperaturi 15 minuta ili dok krompir ne omekša. Zatim iscijedite. U šerpu sa krompirom dodajte kokosovo mlijeko, muškatni oraščić, so i biber. Zgnječite krompir spravom namijenjenom za to.

  2. Zagrijte ulje u drugoj šerpi, na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i pržite 4-5 minuta. Dodajte gljive, mrkvu, grašak, bijeli luk, timijan i sve začine. Pržite još minutu, često miješajte.

  3. Dodajte vino. Kuhajte 2 minute, zatim dodajte tamari ili soja sos i povrtni temeljac.

  4. Pustite da se krčka poklopljeno oko 10-12 minuta ili dok mrkva i grašak ne smekšaju.

  5. Stavite u zdjelu kukuruzni škrob i mlijeko, promiješajte dobro sve dok ne nestanu sve grudice. Dodajte smjesu u šerpu i promiješajte, smjesa bi trebala biti gušča. Pusite da se krčka nekoliko minuta.

  6. Začinite po ukusu. Servirajte ovo varivo sa gljivama preko pire krompira. Uživajte!

Bilješke o receptu

Ako ne želite koristiti vino, dovoljno je da samo stavite povrtni temeljac. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..