Ovaj recept za Toskansku supu veoma lako je napraviti, pun je najukusnijih začinjenih talijanskih okusa, a tako je ugodan.
- 453 gr italijanske kobasice
- 3 čehne bijelog luka sitno isjeckanog
- 1 srednji luk srebrenac oguljen i isjeckan
- 680 gr krompira opranog i isjeckanog
- 4 šolje pilećeg temeljca
- 2 šolje vode
- 2 šolje isjeckanog svježeg kelja
- 1 šolja vrhnja za kuhanje
- košer soli
- bibera
- 6 listova slanine ili suhog mesa preprženog i isjeckanog
-
Ispržite kobasicu u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri dok ne porumeni i ne skuha se iznutra, lomeći kobasicu na male komadiće dok se prži. Kašikom prebacite kobasice na tanjir, ostavljajući 1 kašiku masti za kasnije, a višak masti odbacite. Stavite sa strane.
-
Dodajte luk u šerpu (s mašću) i pirjajte 5 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte bijeli luk i pirjajte 1 minutu uz povremeno miješanje. Dodajte krompir, pileći temeljac, vodu i kobasicu i nastavite kuhati dok smjesa ne provri. Smanjite temperaturu na srednje i pustite da se krčka 10 minuta ili dok krompir ne omekša. Dodajte kelj i vrhnje, pa pirjajte dodatnih 5 minuta. Začinite biberom i soli po ukusu.
-
Poslužite toplo, ukrašeno komadićima slanine ili suhog mesa. Uživajte!