Conch uštipci
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
35 mins
Ovo je tradicionalni bahamski recept koji se pravi s ljušturama, divnom školjkom koja je jako ukusna. Ovi su uštipci izvrsni kao predjelo.
Kategorije jela:
Predjelo
Tip kuhinje:
Bahamska kuhinja
Tagovi:
bahamska jela, bahamska kuhinja, fritule recepti, ustipci recepti
Porcije: 8
Kalorije: 220 kcal
Sastojci
- 96 gr višenamjenskog brašna
- pola šolje mlijeka
- mljevene kajenske paprike
- soli
- bibera
- 1 šolja isjeckanog mesa školjke
- pola glavice luka isjeckanog
- pola zelena paprike isjeckane
- 2 štapa celera isjeckanog
- 1 jaje
- 2 čehne bijelog luka isjeckane
- 4 šolje ulja za prženje
Sos
- 2 kašike kečapa
- 2 kašike soka od limete
- 1 kašika majoneze
- 1 kašika ljutog sosa
- soli i bibera
Instrukcije
-
Zagrijte ulje u velikoj šerpi.
-
U zdjelu stavite brašno, jaje i mlijeko, promiješajte. Začinite sa kajenskom paprikom, soli i biberom. Dodajte izrezano meso školjke, luk, papriku, celer i bijeli luk. Sve to dobro promiješajte.
-
Dubokom kašikom zahvatite smjesu i stavite je u vruće ulje i pržite dok ne porumeni. Iscijedite na papirnim ručnicima.
-
U zdjeli pomiješajte kečap, sok limete, majonezu, ljuti sos, so i biber. Umak poslužite sa strane uz fritule.
Bilješke o receptu
Meso školjke se može zamijeniti bilo kojim morskim plodovima.