Domaća pizza pečena u tavi od lijevanog željeza. Za preljev upotrijebite sastojke koji su vam pri ruci.
- 1 šolja toplog mlijeka
- pola šolje mlake vode
- 1 paketić aktivnog suhog kvasca
- 2 veća jaja
- 2 kašike meda
- 4 kašike maslinovog ulja extra djevičanskog
- 5 – 5 i po šolja višenamjenskog brašna
- 1 kašičica soli
-
Zagrijte mlijeko u šerpici ili u mikrovalnoj pećnici.
-
Ulijte ugrijano mlijeko u veliku zdjelu u kojoj ćete moći miksati. Dodajte mlaku vodu, kvasac i med i promiješajte kašikom ili umutite. Ostavite tako 3 ili 4 minute. Zatim dodajte jaja i maslinovo ulje i promiješajte.
-
Dodajte brašno i so, zatim sve to izmiksajte mikserom. Dno i stranice posude povremeno stružite gumenom lopaticom. Miksajte na srednjoj do visokoj brzini, 4 do 5 minuta.
-
Premjestite na blago pobrašnjenu radnu površinu. Lagano mijesite tijesto oko 5 minuta. Oblikujte tijesto u oblik lopte. Pouljite maslinovim uljem posudu u kojoj ćete staviti tijesto. Stavite tijesto u posudu. Pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže u toploj sobi 1 sat ili dok se ne udvostruči. Još malo umijesite i pustite da se opet diže, još sat vremena.
-
Stavite tijesto na blago pobrašnjenu radnu površinu i izrežite na 4 jednaka dijela. Oblikujte u krugove i ostavite da se odmara 10 do 15 minuta. Pokrijte blago plastičnom folijom.
-
Nježno razvaljajte jedan komad tijesta pomoću oklagije u kuglu malo veću od dna vaše tave. Pokušajte razvaljati da rubovi tijesta budu malo deblji od sredine.
-
Podmažite tavu od lijevanog željeza kašikom maslinovog ulja. Stavite razvaljano tijesto u tavu od lijevanog željeza. Prstima nježno skupite rubove i oblikujte rub kora. Pokrijte labavom folijom i pustite da se diže 1 sat.
-
Prije pečenja nježno premažite rubove kore umućenim jajima.
-
Kašikom dodajte umak u sredinu i proširite prema rubovima kore. Pospite naerendanim sirom i sastojcima po želji. Pecite u zagrijanoj pećnici na 260 dtepeni, 18 do 20 minuta ili dok kora ne poprimi zlatno smeđu boju, a sir postane pjenast.
Tijesto za pizzu: U ovom receptu se koristi tijesto za pizzu u grčkom stilu. Ali, za ovaj recept sigurno možete koristiti tijesto za pizzu kupljeno u prodavnici.
Ako tijesto spremate za drugi dan, jednostavno poprskajte veliku vrećicu u obliku patentnog zatvarača sprejom za kuhanje i stavite 1 ili 2 kruga u svaku vrećicu. Stavite ih u frižider na najviše 3 dana.