Pizza u tavi od lijevanog željeza

  • on February 20, 2021
  • Likes!
  • February 20, 2021
Pizza u tavi
Vrijeme pripreme
3 hrs
Vrijeme kuhanja
18 mins
Ukupno vrijeme
3 hrs 18 mins
 

Domaća pizza pečena u tavi od lijevanog željeza. Za preljev upotrijebite sastojke koji su vam pri ruci.

Kategorije jela: Pizza, Ručak, Večera
Tagovi: pica recepti, pica u tavi, pica u tavi recept, pizza recepti, pizza u tavi, pizza u tavi recepti, rucak recepti, tijesto za pizzu recepti, vecera recepti
Porcije: 8
Kalorije: 720 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 1 šolja toplog mlijeka
  • pola šolje mlake vode
  • 1 paketić aktivnog suhog kvasca
  • 2 veća jaja
  • 2 kašike meda
  • 4 kašike maslinovog ulja extra djevičanskog
  • 5 – 5 i po šolja višenamjenskog brašna
  • 1 kašičica soli
Instrukcije
Tijesto
  1. Zagrijte mlijeko u šerpici ili u mikrovalnoj pećnici.

  2. Ulijte ugrijano mlijeko u veliku zdjelu u kojoj ćete moći miksati. Dodajte mlaku vodu, kvasac i med i promiješajte kašikom ili umutite. Ostavite tako 3 ili 4 minute. Zatim dodajte jaja i maslinovo ulje i promiješajte.

  3. Dodajte brašno i so, zatim sve to izmiksajte mikserom. Dno i stranice posude povremeno stružite gumenom lopaticom. Miksajte na srednjoj do visokoj brzini, 4 do 5 minuta.

  4. Premjestite na blago pobrašnjenu radnu površinu. Lagano mijesite tijesto oko 5 minuta. Oblikujte tijesto u oblik lopte. Pouljite maslinovim uljem posudu u kojoj ćete staviti tijesto. Stavite tijesto u posudu. Pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže u toploj sobi 1 sat ili dok se ne udvostruči. Još malo umijesite i pustite da se opet diže, još sat vremena.

Pizza
  1. Stavite tijesto na blago pobrašnjenu radnu površinu i izrežite na 4 jednaka dijela. Oblikujte u krugove i ostavite da se odmara 10 do 15 minuta. Pokrijte blago plastičnom folijom.

  2. Nježno razvaljajte jedan komad tijesta pomoću oklagije u kuglu malo veću od dna vaše tave. Pokušajte razvaljati da rubovi tijesta budu malo deblji od sredine.

  3. Podmažite tavu od lijevanog željeza kašikom maslinovog ulja. Stavite razvaljano tijesto u tavu od lijevanog željeza. Prstima nježno skupite rubove i oblikujte rub kora. Pokrijte labavom folijom i pustite da se diže 1 sat.

  4. Prije pečenja nježno premažite rubove kore umućenim jajima.

  5. Kašikom dodajte umak u sredinu i proširite prema rubovima kore. Pospite naerendanim sirom i sastojcima po želji. Pecite u zagrijanoj pećnici na 260 dtepeni, 18 do 20 minuta ili dok kora ne poprimi zlatno smeđu boju, a sir postane pjenast.

Bilješke o receptu

Tijesto za pizzu: U ovom receptu se koristi tijesto za pizzu u grčkom stilu. Ali, za ovaj recept sigurno možete koristiti tijesto za pizzu kupljeno u prodavnici.

Ako tijesto spremate za drugi dan, jednostavno poprskajte veliku vrećicu u obliku patentnog zatvarača sprejom za kuhanje i stavite 1 ili 2 kruga u svaku vrećicu. Stavite ih u frižider na najviše 3 dana.

Kategorije:
Pizza · Ručak · Večera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..