Gibanica je srpsko pecivo sa sirom koje se obično jede za doručak ili uz obrok za ručak ili večeru. Vrlo je zasitan i najbolje ga je jesti kad je svježe poslužen iz pećnice. Brz je i lagan recept za pripremu u bilo koje doba sedmice, pa čak i za posebne prilike.
- 375 gr filo jufke
- 6 jaja
- pola šolje brašna
- 1 kašičica soli
- 600 gr feta sira izmrvljenog
- 2 šolje pavlake
- 250 gr otopljenog putera
-
Uključite rernu na 180 stepeni. Podmažite posudu u kojoj ćete peći i ostavite sa strane,
-
U zdjelu stavite jaja i umutite ih. Dodajte prosijano brašno i so. Sve promiješajte.
-
Zatim dodajte izmrvljeni feta sir i pavlaku. Sve dobro promiješajte.
-
Na dno posude stavite 2 lista jufke i premažite sa 2 kašike otopljenog putera.
-
Stavite 6 kašika smjese preko jufke i premažite da bude ravnomjerno.
-
Ponavljajte slojeve jufke, putera i smjese sa sirom sve dok ne dođete do zadnja dva sloja jufke.
-
Premažite vrh puterom i stavite posudu u rernu da se peče, dok vrh jufke dobro ne porumeni i ne napuhne (najmanje 1 sat).