Pečeni krompirići sa bijelim lukom jednostavan je i ukusan prilog ili predjelo za bilo koji obrok.
- 1 kg i 130 gr krompira isjeckanog na manje komadiće
- 2 i po kašike maslinovog ili kanola ulja
- 1 kašičica morske soli
- 1 kašičica dimljene paprike
- 2 prstohvata sušenog peršuna
- pola kašičice bibera
- 8 čehni bijelog luka isjeckanog na sitno
- 2 kašike svježe isjeckanog peršuna
- 2 kašike parmezana – opcionalno
-
Ogulite i izrežite krompir. Stavite tako izrezane krompiriće na sat vremena u posudu s hladnom vodom. Nakon jednog sata vodu prospite i zamijenite svježom hladnom vodom. Držite krompir u vodi još sat vremena.
-
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Lagano poprskajte posudu u kojoj ćete peći ili pleh sprejom ili uljem i ostavite sa strane.
-
Iscijedite vodu iz krompira, zatim stavite krompiriće na kuhinjsku krpu, pokrijte ga drugom kuhinjskom krpom i dobro osušite.
-
Dodajte krompiriće u veliku posudu, pospite ga uljem i začinite sa soli, biberom, dimljenom paprikom, sušenim peršinom i bijeli mlukom. Promiješajte dobro i poredajte ih u pripremljenu posudu samo u jednom sloju i s dovoljno razmaka između njih.
-
Pecite u rerni 45-60 minuta, povremeno preokrenite kako bi bili hrskavi sa svih strana i kako bi porumenili lijepo.
-
Izvadite krompiriće iz rerne i začinite s malo dodatne soli i bibera po ukusu. Pospite peršunom, malo parmezana i poslužite odmah!
Možete dodati parmezan zadnjih 10 minuta pečenja, tako da se fino otopi.
Takođe, slobodno zamijenite peršun ruzmarinom ili bosiljkom.
Prilagodite bijeli luk (manje ili više) prema vašem ukusu.
Za pikantniji okus dodajte malo kajenske paprike ili zdrobljene crvene paprike.
Krompir ne morate guliti ako tako volite. Koža ih čini izuzetno hrskavim.
Ne zaboravite dodati krompir u hladnu vodu. To ih također čini hrskavijima izvana.