Osnovni recept za mliječni hljeb obogaćen je tijestom od kvasca, puno jaja i maslaca.
- 35 ml vode ili mlijeka (2 kašike + 1 kašičica)
- 1 paketić instant kvasca
- 4 velika jaja
- 3-8 kašika šećera (koristite manje za slano, više za slatko tijesto)
- 350 gr brašna
- 3/4 šolje omekšanog putera (12 kašika)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica ekstrakta od vanilije (koristite samo ako će se brioš koristiti za desert)
- 1 šolja sušenog voća rehidriranog u vrućoj vodi ili alkoholu
- 3/4 šolje isjeckane bijele čokolade
- 1 kašičica naerendane korice od limuna ili narandže
-
Podmažite veliku zdjelu uljem ili sprejom koji se ne lijepi, ostavite sa strane. Izmjerite i pripremite sve sastojke.
-
Dodajte 4 jaja, 3 do 8 kašika šećera (koristite manje za slano, više za slatko tijesto), 1 kašičicu vanilije (ako želite) i 35 ml vode ili mlijeka u posudu u kojoj možete to izmiksati ili u spravu za pravljenje hljeba. Dodajte i brašno i instant kvasac i mijesite na maloj brzini dok se jedva sjedini. Zatim mijesite na srednje maloj brzini oko 20 minuta ili dok tijesto ne izgleda glatko i ne zalijepi se za bokove posude (ljepljivo na dodir). Ako nastavite mijesiti nakon ove faze, tijesto će početi izgledati krupno što je znak da je previše umiješeno.
-
Zatim dodajte maslac u dijelovima, u malim kockama i nastavite mijesiti dok maslac ne bude potpuno uklopljen, oko 15-20 minuta. Možda ćete morati razbiti tijesto na male komade kako biste olakšali spajanje s maslacem.
-
OPCIONALNO: Dok se maslac sjedinjava sa tijestom dodajte suho voće, koricu citrusa, čokoladu ili bilo koji drugi dodatak.
-
Ostavite da se tijesto diže na sobnoj temperaturi 1 sat (ili dok se veličina gotovo ne udvostruči), a zatim poklopite i ohladite najmanje 4 sata ili do 2 dana.
-
Nakon toga izvadite iz frižidera i oblikujte brzo, pazeći da se ne zagrije i ne otopi maslac u tijestu.
-
Od ove količine tijesta napravit ćete ili jedan hljeb, ili dva manja ili 16 kiflica. Vi oblikujte kako god želite.
-
Stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite dok ne porumeni. Što više tijesta ima šećera, to će biti tamnije smeđe boje.
-
Otprilike će vam trepati 20 minuta za 2 hljeba (1 tijesto prepolovljeno na 2). 35-40 min za 1 pogaču/hljeb.
-
Ako tijesto prebrzo porumeni, omotajte posudu folijom. Izvadite iz rerne i ostavite u posudi 5 minuta, a zatim izvadite iz posude na rešetku za hlađenje i ostavite da se potpuno ohladi.
Za kvasac: Uradite ovo ako niste sigurni je li kvasac još uvijek aktivan
ili koristite aktivni suhi kvasac umjesto instant kvasca.
Kvasac otopite u vodi s 1 kašičicom šećera. Ostavite da odstoji na toplom mjestu 5-10 minuta. Ako smjesa postane pjenasta i pjenušava, upotrijebite je. Ako nije, nemojte pokušavati s receptom dok ne dobijete dobar, aktivan kvasac.
Za šećer: Upotrijebite više šećera ako brioš upotrebljavate u svrhe slične desertu ili manje šećera ako ga koristite u slane svrhe.
Sušeno voće: Potopite suho voće (borovnice, brusnice, nasjeckane marelice, grožđice itd.) u toploj vodi ili rumu (rum Bacardi dobro djeluje) najmanje 30 minuta, ili još bolje – do nekoliko dana unaprijed. Držite u frižideru ako potapate više od nekoliko sati unaprijed. Zatim iscijedite i papirnatim ručnikom osušite višak tekućine. Umijesite suho voće u tijesto prije nego se čitav maslac sjedini u tijesto.