Nacionalno jelo Azerbejdžana je plov. Plov je klasično azerbejdžansko jelo koje sadrži rižu s okusom šafrana, kuhanu sa mesom, lukom, suhim šljivama, suhim voćem, jajima i svježim biljem.
- 3 šolje bijele basmati riže
- 4 kašike otopljenog putera
- 1 šolja oguljenih kestena
- pola šolje suhe marelice bez košpica
- 1 šolja suhih kiselih šljiva bez košpica
- pola šolje hurmi bez košpica
- pola šolje grožđica
- 700 gr piletine isjeckane na kockice otprilike 5 cm
- 1 srednja glavica luka
- 1/3 kašičice mljevenog šafrana, otopljenog u 3 kašike vruće vode
- soli
- bibera
-
Pažljivo preberite rižu. Stavite rižu na cjediljku i temeljito operite pod mlakom vodom dok voda ne postane bistra (što bliže bistroj). Procesom ispiranja uklanja se škrob tako da zrna riže ostanu odvojena nakon kuhanja.
-
Potopite rižu u veliku posudu napunjenu mlakom vodom pomiješanom s 1 kašikom soli.
-
Dok se riža potapa, pripremite voće i kesten. U srednjoj tavi zagrijte 2 kašike putera na umjerenoj vatri. Dodajte oguljene kestene i pržite oko 3 minute. Zatim dodajte suhe marelice, šljive i hurme, pržite još 3 minute. Dodajte grožđice (dodajte ih posljednje jer brzo porumene i lako mogu zagoriti) i pržite još 1 minutu. Maknite s peći.
-
U velikoj šerpi/loncu koja se ne lijepi stavite 10 šoljica vode i 2 kašike soli. Pustite da provri. Iscijedite potopljenu rižu (nemojte je ispirati) i dodajte je u serijama u šerpu. Kuhajte oko 7 do 10 minuta, povremeno miješajući drvenom kašikom, kako se zrna riže ne bi slijepila na dno. Pažljivo pazite na rižu kako se ne bi prekuhala. Riža je gotova nakon što izroni na vrh. Pokušajte s jednim zrnom da vidite je li gotovo – mora biti jedva gotovo – ne potpuno kuhano i ne premekano (VRLO VAŽNO). Iscijedite rižu u velikom cjedilu. Staviti na stranu.
-
Isperite šerpu u kojoj ste kuhali rižu. Otopite 1 kašiku putera na umjerenoj vatri. Nagnite posudu da se ravnomjerno rasporedi. Meso složite u jedan sloj od dna posude. Pospite ½ kašičice soli i bibera, po ukusu. Glavicu luka prerežite na pola, a zatim izrežite na polukrugove. Stavite sloj narezanog luka na meso. Pirjajte na umjerenoj vatri nepokriveno, bez miješanja, oko 3 minute da se okusi razviju.
-
Stavite polovicu riže u šerpu preko luka. Na rižu složite suho voće i kestene u jednom sloju. Na siho voće nagomilajte ostatak riže, lijepo nasipajući rižu u obliku piramide. Rižu prelijte s 1 kašikom otopljenog putera.
-
Preko šerpe stavite čisti ručnik za posuđe ili 2 sloja papirnatog ručnika i čvrsto pokrijte poklopcem da upije paru. Podignite ivice ručnika preko poklopca.
-
Smanjite temperaturu na laganu i kuhajte 30 minuta. Zatim otvorite poklopac i na rižu pospite vodu šafrana.
-
Ponovo poklopite i pirjajte još 30 minuta. Kad je spremno, meso treba biti kuhano i na dnu svijetlo zlatno. Luk će se gotovo otopiti u mesu i neće biti toliko vidljiv. Zrna riže trebaju biti odvojena i lepršava, a ne ljepljiva.
-
Kad ste spremni za posluživanje, lagano uzimajte po 1 kašiku punu riže, suhog voća i mesa, stavljajući je na veliki oval za posluživanje. Ovo jelo slasno se poslužuje s kiselim krastavcima, salatom od povrća ili svježim začinskim biljem. Uživajte!