Meksička začinjena piletina prelivena umakom od kremastog sira.
- 4 komada pilećih fileta bez kože i kostiju
- 1 kašičica čilija u prahu
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- 1 kašičica luka u prahu
- pola kašičice zdrobljene crvene paprike
- pola kašičice origana
- 2 kašičice paprike
- 1 i po kašičica kumina
- pola kašičice soli
- 2 prstohvata bibera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike putera
- 1 šolja mlijeka
- 2 prstohvata soli
- prstohvat kajenske paprike
- 2 prstohvata paprike
- 1 šolja naerendanog sira
-
U jednu zdjelu stavite sve začine iz kategorije "Piletina", promiješajte ih. Začinite piletinu pomiješanim začinima sa svake strane.
-
Zagrijte tavu (ako imate grill tavu još bolje) na srednjoj do jakoj temperaturi i pržite piletinu dok ne bude gotova.
-
Ostavite sa strane.
-
U šerpi ili tavi otopite puter na srednjoj temperaturi.
-
Dodajte brašno, svo vrijeme miješajte i neka se kuha dok se ne pojave mjehurići.
-
Polako dodajte mlijeko i miješajte da se sve sjedini.
-
Morat ćete provjeriti temperaturu (prstom). Treba da bude dovoljno vruće da rastopi sir.
-
Kad je smjesa postala dovoljno vruća, počnite udodavati sir u malim količinama, svo vrijeme miješajte, sve dok ne dodate sav sir.
-
Kad se sir otopio dodajte kajensku papriku i papriku običnu. Začinite sa soli ako je to potrebno. Prelijte umak preko piletine.
Ovo je jelo izvrsno preko obične riže ili samo.